FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademija pravnih znanosti Hrvatske o "paketu" zakona

Autor: ipet
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Akademija pravnih znanosti Hrvatske (APZH) u očitovanju o nacrtu prijedloga "paketa" triju zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti ističe, među ostalim, da predložena struktura i nadležnost ključnih tijela u znanosti i visokom obrazovanju - Sveučilišno vijeće, Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, Nacionalno vijeće za znanost i tehnologiju - dovode u pitanje načelo prema kojemu isključivo sveučilište ima pravo uređivati svoj unutarnji ustroj i prioritete razvitka znanosti.

U današnjem priopćenju te akademije navodi se da su ponovno razmatrali spomenute zakonske prijedloge i jučer o njima donijeli zaključke osobito zbog brojnih najnovijih nepovoljnih ocjena tih prijedloga u najvećemu dijelu hrvatske akademske zajednice koji smatra da ti nacrti sadrže niz odredaba kojima se ograničava Ustavom zajamčena autonomija sveučilišta, njegovih sastavnica i individualne slobode i prava akademskih nastavnika i znanstvenika.

Dodaje se da se predlagatelj, nakon što je proteklo sedam mjeseci od objavljivanja prvoga teksta nacrta navedenih zakona i reakcija brojnih institucija predlagatelj, "nije obazirao na argumentirane primjedbe i prijedloge za promjenu prvobitnoga prijedloga i nije promijenio njegove bitne sadržaje već inzistira na donošenju upravo tako, po njima oblikovanog teksta".

Akademija smatra da je predloženo ukidanje rada Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju i Savjeta za financiranje znanstvene djelatnosti visokog obrazovanja u suprotnosti sa zahtjevom za afirmaciju znanstvene etike i sudjelovanjem socijalnih partnera u raspravama oko financiranja sustava znanosti i visokog obrazovanja. Dodaje se da se istodobno novim zakonima predlaže uvođenje moralne odgovornosti s pravnim posljedicama, ali bez pravnoga temelja i pravnoga postupka za zaštitu ustavnih sloboda i prava sveučilišnih nastavnika i drugih pripadnika akademske zajednice. Ali, dodaje se, "ne predlaže se ograničavanje etike u znanosti na davanje mišljenja vještaka pa tako ostaje otvorenom mogućnost zloporabe etike za donošenje - navodno znanstvenih - odluka o životu i smrti".

Za tu akademiju neprihvatljivo je da Agencija za znanost i visoko obrazovanje utvrđuje kapacitete visokih učilišta jer to smatraju zadiranjem u autonomnu sveučilišta kod upisa studijskih programa.

Također, za njih je ukidanje pravne osobnosti fakulteta i umjetničkih akademija protivno ustavnim jamstvima autonomije sveučilišta te slobodi znanstvenoga, umjetničkoga i kulturnoga stvaralaštva, koja pak proizlaze iz naravi stvaralaštva i sveučilišta.

(Hina) pp/xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙