FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnički fakulteti podržavaju zakone o znanosti

Autor: mvra
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Dekani pet tehničkih fakulteta te Senat Sveučilišta u Rijeci podržali su donošenje novih zakona iz znanosti i visokog obrazovanja, priopćilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Ministarstvo navodi da su zaključci dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Tehničkog fakulteta u Rijeci, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i Sveučilišta u Dubrovniku poptuno u skladu s načelima, smjernicama i sadržajem novih zakona te pozdravlja takav stav tehničkih fakulteta.

Dekani tih fakulteta jučer su u Osijeku zaključili da treba utvrditi činjenicu kako postoji potreba za promjenom i prilagodbom zakona koji se trebaju uskladiti s europskim i svjetskim trendovima.

Smatraju kako se posebno ističe potreba da se sami sadržaji i primjena zakona prožimaju kroz ukupnu sliku znanosti, obrazovanja i gospodarstva, naročito na inženjerskim fakultetima i kako se time ne isključuje važnost i potreba ostalih znanstvenih područja i fakulteta.

Dekani su zaključili da treba posebice voditi računa da autonomija sveučilišta bude očuvana.

Drže da je važno donošenje samostalnih osluka o izboru programa i kadrova, rektora i dekana pri čemu također treba ostaviti mjesta autonomiji sveučilišta ali i fakulteta.

Sve promjene koje se uvode novim zakoni trebale bi započeti osiguranjem novca za njihovu primjenu, smatraju dekani, koji drže i da predstavnici sveučilišta trebaju imati osiguranu mogućnost da svojim primjedbama utječu na poboljšanje predloženih zakona.

Senat Sveučilišta u Rijeci podržao je na današnjoj sjednici smjer predloženih zakonskih promjena u području visokoga obrazovanja i znanosti u smislu napuštanja modela državnog upravljanja sveučilištima, te na tom tragu uvođenje modela državnog nadzora, objavljeno je na internetskim stranicama Sveučilišta.

Senat je zaključio kako u prijedlozima nacrta zakona postoji niz rješenja koje je nužno raspraviti i poboljšati te stoga poziva ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa na strukturiranu tematsku raspravu koja će biti održana na sjednici Senata. Tu raspravu je svakako potrebno provesti prije drugog čitanja predloženih zakonskih prijedloga, zaključio je Senat.

Senat nadalje smatra da su za daljnju provedbu reforme sustava visokog obrazovanja i znanosti potrebni ljudi osposobljeni za strateški menadžment, kao i dodatno investiranje u sustav, zbog čega zaključuje da je prije drugog čitanja potreban jasan stav vlade o daljnjem ulaganju u reformu.

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu jučer je odbacilo postupak donošenja paketa zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu te zatražilo da se zakonski prijedlozi povuku iz procedure i trajno i u cijelosti odbace zbog, kako je ocijenjeno, ugrožavanja autonomije sveučilišta, netransparentna načina izrade prijedloga te poticanja neprimjerene privatizacije i komercijalizacije znanosti i visokoga obrazovanja.

(Hina) xmvr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙