FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena prva knjiga u izdanju Zagreb Pridea

Autor: spar
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - U povodu 10. obljetnice prvog Gay Pridea u Zagrebu, Zagreb Pride objavio je knjigu "Stonewall - Pobuna koja je rasplamsala gej revoluciju" američkog istraživača, LGBT povjesničara i pisca Davida Cartera, predstavljenu danas u Zagrebu u književnom klubu Booksa.

Riječ je o prvom sveobuhvatnu povijesnom prikazu sedmodnevnih prosvjeda gej aktivista i sukoba s policijom u New Yorku 1969., koji se smatraju začetkom modernog pokreta LGBTIQ (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe), nastala na temelju desetogodišnjega istraživačkog rada.

Knjigom se obilježava 10 godina od naše zagrebačke, zrinjevačke, "pobune" i ujedno otvara dug popratni program ovogodišnjeg Zagreb Pridea koji se održava 18. lipnja pod sloganom "Budućnost je naša", izjavio je predstavljajući knjigu urednik i pisac predgovora hrvatskom izdanju Franko Dota iz Zagreb Pridea.

Knjiga Davida Cartera historiografska je analiza događaja proizašlih iz prve radikalne reakcije osoba "drugačijega" seksualnog određenja na jednu u nizu policijskih racija na gay klub Stonewall Inn u newyorškoj četvrti Greenwich Villageu na Manhattanu, koja se dogodila u noći s 27. na 28. lipnja 1969. i izazvala nerede što su se pretvorili u sedmodnevne demonstracije, prosvjede, marševe i bitke s policijom.

Stonewallška pobuna začetak je svjetskog pride-pokreta, a svake se godine milijuni LGBTIQ osoba prisjeća te noći okupljajući se u povorkama ponosa i prideovima diljem svijeta.

"Taj je događaj jedan od vijaka velike povijesti 60-ih godina i važan segment američke povijesti. Ovakva je rekonstrukcija bitna da bi se razumio prvi i pravi kontekst, a također pokazuje koliko je u nekom smislu borba za neke osnovne ljudske vrijednosti univerzalna i trajna", kazao je na predstavljanju politički povjesničar Tvrtko Jakovina iz Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Gej aktivist od sedamdesetih godina prošloga stoljeća David Carter danas živi i radi u New Yorku, nastavljajući svojim radom promicati i zagovarati razvoj LGBT studija i povijesti.

(Hina) xgvla ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙