FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Batušićeva "Četiri godišnja doba"

Autor: atod
ZAGREB, 25. svibnja 2011. (Hina) - U sklopu Sajma knjige u Profilu večeras je predstavljena knjiga "Četiri godišnja doba" Nikole Batušića.

Po riječima urednika Velimira Viskovića to je svojevrstan nastavak autorova memoarskog prvijenca "Na rubu potkove" (Zagreb, 2006.) koji je dobro prihvatila i kritika i čitatelji.

Nova Batušićeva knjiga sadrži memoarske putopise njegovih putovanja u Njemačku, bivši Sovjetski Savez i Italiju.

Iako se opisuju događaji izvan Batušićeva dosadašnjega utvrđena područja, izvan zidina "Lenucije potkove", i ova je knjiga puna sjećanja na Zagrepčane, piščeve prijatelje, mnoge znamenite umjetnike i intelektualce, istaknuo je Visković.

Sa sjetom i blagim humorom Batušić pripovijeda o minulim vremenima, o tome kako se nekoć putovalo u svijet i kako je izgledao susret našijenca s udaljenim metropolama.

Iako je pisana u vrijeme kad je autor bio teško bolestan (preminuo prošle godine), knjiga odiše silnom snagom, izvanredno duhovitom autoironijom i uopće smislom za veselu stranu života.

"Četiri godišnja doba" sinonim je za poznati muenchenski hotel u kojemu je intendant Stjepan pl. Miletić skončao svoj život, što je Batušića i navelo da to istraži.

O vrijednosti knjige i Batušiću kao vrsnu teatrologu, profesoru emeritusu s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, govorili su akademici Krešimir Nemec i Tonko Maroević te književna kritičarka Ana Polić. Ulomke iz knjige čitao je dramski umjetnik Goran Grgić.

(Hina) xatod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙