FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasprava o budućnosti knjige u organizaciji UNESCO-a

Autor: dger
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Knjiga sutrašnjice i budućnost pisane riječi teme su drugoga UNESCO-ova Svjetskog foruma o kulturi i kulturnoj djelatnosti FOCUS 2011., koji počinje danas u talijanskome gradu Monzi i na kojemu će do 8. lipnja dvjestotinjak stručnjaka iz 40 zemalja raspravljati o pitanjima vezanim uz sve veći utjecaj digitalnih knjiga.

Na koji će način digitalni zapisi utjecati na našu sposobnost razmišljanja i koncentracije, kako će digitalizacija knjiga utjecati na prava autora i čitatelja, hoće li "digitalna podjela" utjecati na bogate i siromašne, stare i mlade, treba li tradicionalne knjige i e-knjige oporezivati na različit način te, napokon, hoće li e-knjige potpuno zamijeniti tradicionalne, samo su neka od pitanja kojima će se baviti stručnjaci okupljeni u Monzi, najavljeno je na internetskim stranicama UNESCO-a i FOCUS-a.

Na trodnevnom skupu koji organiziraju UNESCO i talijanska regija Lombardija te grad Monza, sudjelovat će brojni autori, izdavači, znanstvenici, medijski stručnjaci, knjižničari, sociolozi, blogeri te istraživači.

Ekonomija e-knjige, Autorska prava i digitalno doba te Digitalna knjižnica tri su glavne teme o kojima će se raspravljati na plenarnim sjednicama koje će se mogu pratiti i putem interneta na stranici http://focus2011.org/en/live-streaming.

Uz glavne rasprave organizirano je i devet radionica koje će se, među ostalim, baviti pitanjem bloga nasuprot tiska, budućnosti pisanja i čitanja, autorskim pravima, čuvanjem digitalnih zapisa i rizicima digitalizacije.

FOCUS je zamišljen kao platforma koja spaja ljude kako bi razmijenili ideje o suvremenim temama. Cilj FOCUS-a je potaknuti raspravu te interdisciplinarno i inovativno razmišljanje. Za svako izdanje izabire se posebna tema. Ovi forumi pružaju jedinstvenu priliku političarima, autorima i privatnom sektoru da razmijene mišljenja o brojnim temama vezanim uz gospodarstvo i umjetnost naglašavajući pritom središnju ulogu kulture u održivom razvoju.

Prvi forum održan je 2009. pod nazivom "Kreativnost, inovacija i izvrsnost: od obrta do dizajna i modne industrije". Sudionici tog foruma raspravljali su o tome na koji način suvremeni obrt može biti temeljem novoga razvoja koji bi jamčio dugotrajni opstanak obrtničkih vještina.

(Hina) xdgk ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙