FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ljubljani predstavljena knjiga o Hudoj jami

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. lipnja 2011.(Hina) - Slovenija nije ispunila svoj "civilizacijski dug" prema žrtvama iz Hude jame, izjavio je slovenski povjesničar Mirja Ferenc prilikom predstavljanja knjige i dokumentarnog filma o otkriću masovne grobnice kod Laškog 2008. godine.

Knjiga "Huda jama - sakriveno iza 11 zidova", u izdanju vjerskog tjednika "Družina", predstavljena je u utorak navečer u Cankarevom domu u Ljubljani, a zajedno s njom i dokumentarni film o otkriću i iskopavanju više od 700 posmrtnih ostataka žrtava masovnog zločina izvedenog neposredno nakon završetka II. svjetskog rata u napuštenom rudniku Barbarin rov kod sela Huda jama blizu Celja.

Prilikom predstavljanja knjige, koju je napisao zajedno s kriminalistom Pavlom Jamnikom, koji se bavi pitanjem poratnih likvidacija izvedenih u Sloveniji nakon II. svjetskog rata, te Mehmedalijom Alićem, koji je vodio radove prilikom ekshumacije žrtava Hude jame prije tri godine, Ferenc je kritizirao način na koji se vlasti odnose prema žrtvama Hude jame.

Upozorio je da je do sada ekshumirano nešto više od 700 žrtava čiji su posmrtni ostaci smješteni u kosturnicu na mjestu gdje su nađeni, umjesto da budu dostojno pokopani, kako bi im se iskazao pijetet i mogle zapaliti svijeće, te upozorio da se u napuštenom rudniku nalazi još nekoliko tisuća žrtava.

Jedan od autora knjige, Pavel Jamnik, izjavio je da dokumenti pronađeni u vojnim arhivima u Beogradu svjedoče kako je zločin u Hudoj jami bio pomno planiran, a nikako rezultat "osvetničke akcije" partizanskih nad neprijateljskim jedinicama kako se nekad pogrešno tumači, te da je akciju vodila slovenska OZNA.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙