FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada "Venecija" dodijeljena Srbiji

Autor: jker
VENECIJA, 3. lipnja 2011. (Hina) - Nagrada "Venecija" koja se na Venecijanskom bijenalu dodjeljuje za najbolji paviljon s područja središnje i istočne Europe pripala je srbijanskom umjetniku Raši Teodosijeviću.

Među pet finalista za nagradu "Venecija", koju u iznosu od 150.000 eura dodjeljuje UniCredit Grupa, jedan od sponzora Bijenala, bila je i Hrvatska koja je konkurirala projektom nazvanim "Potrebno je živjeti samouvjereno... gledajući" (One Needs to Live Self-Confidently... Watching). U projekt su uključeni radovi umjetnika Antonija G. Lauera, poznatijeg pod imenom Tom Gotovac te grupe umjetnika pod nazivom BADco, po odabiru kustoskog kolektiva "Što, kako i za koga/WHW".

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Zagrebačkim kazalištem mladih, na postavu je surađivala arhitektica Ana Martina Bakić, a oblikovanje vizualnih materijala radi član kolektiva WHW Dejan Kršić. Nastup Hrvatske na 54. Venecijanskom bijenalu financiralo je Ministarstvo kulture.

Ostali finalisti bili su i Estonija, Turska te zajednički projekt Češke i Slovačke.

Nagrađeno djelo postat će dio kolekcije UniCredita te će biti dano na dugoročnu posudbu jednom od istaknutijih muzeja suvremene umjetnosti u matičnoj zemlji pobjednika natječaja.

(Hina) xdg ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙