FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umjetnici u Veneciji traže oslobađanje Ai Weiweija

Autor: jkoe
VENECIJA, 3. lipnja 2011. (Hina) - Svi umjetnici koji sudjeluju na 54. venecijanskom bijenalu poslali su poziv kineskim vlastima da oslobode poznatoga kineskog umjetnika Ai Weiweija koji je već šest mjeseci u zatvoru na nepoznatome mjestu.

Organizatori Bijenala pozvali su Ai Weiweija u Veneciju, ali kineska vlada umjetniku koji je projektirao pekinški olimpijski stadion nije dopustila odlazak u Italiju.

Na ulazima u izložbene prostore na Bijenalu dijele se crvene torbe na kojima piše "Oslobodite Ai Weiweija", a nema gotovo nijednoga službenog otvorenja nacionalnih izložaba na kojem se ne spominje kineski umjetnik.

U službenome kineskom paviljonu izlažu umjetnici koje podupiru vlasti u Pekingu, a kineski disidenti tvrde kako to nije pregled recentne suvremene kineske umjetnosti. Disidentski umjetnici izlažu na drugome mjestu, gdje ih tisuće posjetitelja Bijenala svakodnevno podupire.

Na otvorenje nacionalnih izložaba ove su godine došli mnogi državnici, pa je tako u petak izraelsku izložbu otvorio predsjednik Simon Peres, a argetinsku predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner.

Za posjete izložbama čeka se i po dva sata, a veliko zanimanje, primjerice, vlada za američku izložbu u sklopu koje je ispred paviljona izložen prevrnuti tenk.

Središnje mjesto na izložbi "Illuminations" imaju slike venecijanskog majstora Tintoretta, koje su za tu prigodu iz galerija premještene u centralni paviljon u Giardinima.

(Hina) xdg ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙