FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetlo u središtu 54. venecijanskog bijenala

Autor: gvla
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Svjetlo je lajtmotiv 54. venecijanskog bijenala vizualnih umjetnosti koji se za publiku otvara u subotu pod naslovom ILLUMInazioni - ILLUMInations, a u čijem su središtu tri slike glasovitoga venecijanskog renesansnog majstora Jacopa Tintoretta.

"Venecijanski bijenale jedan je od najvažnijih svjetskih foruma za razumijevanje i stjecanje uvida u događaje u međunarodnoj umjetnosti", rekla je Bice Curiger, ovogodišnja kustosica najveće svjetske izložbe suvremene umjetnosti i jedne od najvažnijih u svijetu, koja se održava svake dvije godine. Povjesničarka umjetnosti, kritičarka i organizatorica izložaba s međunarodnim iskustvom Bice Curiger rekla je da je Tintoretta, pravog imena Jacopo Robusti (1518.-1594.), odabrala za svojevrsnu uvertiru središnjoj izložbi Bijenala upravo zato što svjetlost u njegovoj umjetnosti ima ključnu ulogu, ističe se na internetskoj stranici tog festivala.

Riječ je o djelima "Posljednja večera", "Prenošenje tijela sv. Marka" te "Stvaranje životinja".

Na Bijenalu će sudjelovati rekordnih 89 zemalja svijeta, među kojima prvi put Andora, Saudijska Arabija, Bangladeš i Haiti. Najavljene su i sve zemlje s područja bivše Jugoslavije, osim Bosne i Hercegovine.

Hrvatsku će na Bijenalu predstavljati projekt nazvan "Potrebno je živjeti samouvjereno... gledajući" (One Needs to Live Self-Confidently… Watching), koji je uvršten među pet finalista koji ulaze u završnicu dodjele nagrade "Venecija". U projekt su uključeni radovi umjetnika Antonija G. Lauera, poznatijeg pod imenom Tom Gotovac, te skupine umjetnika pod nazivom BADco, po odabiru kustoskoga kolektiva "Što, kako i za koga/WHW".

Središnja izložba na 10.000 metara četvornih okuplja 83 umjetnika iz svih krajeva svijeta, od kojih su 32 mlađa od 35 godina, te 32 umjetnice.

Bijenale se za javnost otvara 4. lipnja, a bit će otvoren do 27. studenoga.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙