FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MSU: otvorena izložba nominiranih za nagradu Essl

Autor: ipet
ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Izložbu desetoro mladih hrvatskih umjetnika nominiranih za međunarodnu Umjetničku nagradu Essl za srednju i istočnu Europu 2011. večeras je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) otvorio ministar kulture Jasen Mesić rekavši da je ta nagrada mladim umjetnicima poticaj da i hrvatsko ministarstvo kulture osnuje nagradu koja bi se mladim umjetnicima dodjeljivala na početku njihova umjetničkoga puta.

S po dva rada predstavili su se nominirani mladi umjetnici Beata Jarzyna, Ana Kuzmanić, Stjepan Milas, Sabina Mikelić, Martin Mrzljak, Pavle Pavlović, David Ranogajec, Igor Ruf, Irena Topić i Borko Vukosav koje je međunarodni umjetnički žiri odabrao između pedesetak mladih hrvatskih umjetnika koji su se ove godine prijavili na natječaj za tu nagradu.

Na otvorenju službeno su proglašeni i dobitnici nagrada, a to su Sabina Mikelić i Martin Mrzljak, kojima su pripale novčane nagrade u iznosu od tri i pol tisuće eura, a sudjelovat će i na izložbi što će se početkom prosinca otvoriti u Muzeju Essl u blizini Beča. Riječ je o najvećem austrijskom privatnom muzeju osnovanom 1999.

Nagrade su pobjednicima uručili gospođa Agnes Essl i Luka Matošić, predsjednik Uprave Kvarner Vienna Insurance Group d.d. (VIG) budući da je VIG partner Muzeja Essl i dodjeluje nagradu "VIG Special Invitation" u vrijednosti od tisuću eura. Ta nagrada uključuje i poziv za sudjelovanje na istoimenoj izložbi što će se održati u svibnju iduće godine u centru VIG-a u Ringturmu, za što nagrađeni trebaju izraditi jedno umjetničko djelo. Ta je pak nagrada pripala također Sabini Mikelić.

Izložbi je prethodila konferencija za novinare na kojoj je izvršni direktor bauMaxa gospodin Martin Essl govorio o toj međunarodnoj nagradi za mlade umjetnike koju su utemeljili njegovi roditelji - austrijski kolekcionarski bračni par Agnes i Karlheinz Essl. Objasnio je da se nagrada dodjeljuje u suradnji sa stručnjacima, muzejima i umjetničkim akademijama u onim zemljama gdje djeluje njihovo obiteljsko poduzeće bauMax. Nagrada je utemeljena 2005. i dodjeljuje se četvrti put, a ove godine prvi put u njoj sudjeluje i Bugarska. Ta međunarodna nagrada promiče umjetnost u sedam zemalja srednje i jugoistočne Europe - Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić podsjetila je da je suradnja toga muzeja s Muzejom Essl počela još 2004. te da je pokazala kako obitelj Essl doista ima "strast za umjetnošću".

Predsjednik međunarodnoga žirija Rene Block novinarima je neposredno prije otvorenja izložbe "otkrio" tko su laureati nagrade u hrvatskome glavnom gradu i objasnio da se tijekom svibnja i lipnja održavaju večeri nominiranih mladih umjetnika za tu nagradu u svih sedam glavnih gradova zemalja sudionica.

Izvijestio je da se na natječaj prijavilo više od četiri stotine studenata likovnih umjetnosti te da su radovi bili visoke kvalitete, tako da je žiri imao tešku zadaću da uz pomoć stručnjaka iz svih zemalja sudionica izabere deset finalista iz svake zemlje. Dodao je da će u svakome od sedam glavnih gradova izložbe nominiranih biti tijekom svibnja i lipnja.

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙