FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ricardo Piglia dobitnik književne nagrade "Gallegos"

Autor: gvla
CARACAS, 3. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Argentinski pisac Ricardo Piglia dobio je za roman "Nocturno Blanco" nagradu "Romulo Gallegos", jednu od najvažnijih književnih nagrada hispanoameričke književnosti, objavio je žiri u Caracasu.

"Ricardo Piglia razvija priču unutar točno određenog svijeta, a svoj veliki talent primjenjuje kako bi preciznim uvidom u radnju i likove, britkim jezikom i književnom mudrošću zarobio čitatelja i držao priču napetom", rekla je meksička spisateljica i članica ocjenjivačkog suda Carmen Boullosa.

Piglia, jedan od najistaknutijih suvremenih argentinskih pisaca, izjavio je kako je "iznenađen i ponosan" zato što je proglašen dobitnikom te nagrade. "To je vrlo ugodno iznenađenje. Riječ je o ključnoj nagradi koja je s godinama uspjela zadržati svoj ugled. To govorim jer je Venezuela u trajnom procesu promjena i transformacija, gdje se književnost oduvijek poštuje", kazao je.

Nagrada "Romulo Gallegos" jedna je od najvažnijih književnih nagrada hispanofonoga svijeta koju vlada Venezuele od 1967. dodjeljuje svake dvije godine u čast najvećega venezuelskoga pisca dvadesetog stoljeća Romula Gallegosa, ujedno i bivšeg predsjednika te zemlje.

Za nagradu su se natjecala 194 romana iz 16 zemalja objavljena 2009. i 2010. godine. Fond nagrade iznosi 430 tisuća bolivara (70 tisuća eura).

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade ističu se Mario Vargas Llosa, Gabriel Garcia Marquez i Carlos Fuentes.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙