FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oslabile, euro i nafta pod pritiskom

Autor: scvi
TOKIO , 25. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Zbog europske dužničke krize i oštrog pada japanskog izvoza, na azijskim su burzama cijene dionica jutros oslabile, a ne uspijevaju se oporaviti ni cijene nafte, ni tečaj eura.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 0,8 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,7 posto.

Ulagače ponajviše zabrinjava grčka dužnička kriza jer se tamošnja oporba protivi novim mjerama proračunske štednje koje je preložila vlada.

„Strahovanja ulagača u vezi dugova Španjolske i Italije možda su pretjerana, no restrukturiranje grčkih dugova otvorilo bi vrata za slične ideje u Portugalu i Irskoj“, kaže Brian Dolan, strateg u tvrtki Forex.com.

Negativno je na raspoloženje ulagača utjecao i podatak o oštrom, 12,5-postotnom padu japanskog izvoza u travnju, nakon što je katastrofalan potres u ožujku narušio proizvodnju u mnogim tvornicama.

Ohrabrenje ne stiže ni s tržišta sirovina. Nakon što je jučer skočila za gotovo 2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila za 60-ak centi, na 98,95 dolara po barelu.

Na valutnim, pak, tržištima dolar jača. Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,3 posto.

Pritom se cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 81,80 jena.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je, pak, s jučerašnjih 1,4110 na 1,4050 dolara.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena pala s jučerašnjih 115,10 na 114,80 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙