FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: na azijskim tržištima vlada nesigurnost

Autor: scvi
TOKIO, 13. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje vrlo oprezno jer su ulagači nesigurni nakon neinspirativnih vijesti iz američkog gospodarstva i daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati pao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu oslabile između 0,1 i 0,3 posto.

U Šangaju, Singapuru i Australiji burzovni su indeksi ojačali oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Azijske ulagače nije potaknuo jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu jer vijesti o potrošnji i kretanjima na američkom tržištu rada ne ukazuju na jačanje rasta tamošnjeg gospodarstva, koje je najveće izvozno tržište azijskih kompanija.

Oprez na tržištima vlada i zbog toga što je jučer kineska središnja banka ponovno, peti puta ove godine, povećala stopu izdvajanja obvezne rezerve poslovnih banaka kako bi usporila rast kreditiranja i inflaciju.

„Nema doista dobrih vijesti koje bi ulagače potaknule na kupnju dionica“, kaže Tom Kaan, direktor u tvrtki Louis Capital Markets.

Zbog pada cijena nafte, pod pritiskom su dionice u energetskom sektoru, dok su iz istog razloga u plusu dionice zrakoplovnih kompanija, kojima odgovara niža cijena goriva.

Na tržištima sirovina i dalje vlada nestabilnost. Nakon što su se jučer cijene nafte oporavile za otprilike 1 posto, jutros su ponovno pale. Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku oslabila je za 50-ak centi, na 98,45 dolara po barelu.

I na valutnim tržištima vlada nesigurnost jer je euro pod pritiskom grčke dužničke krize. Nakon što je jučer potonuo na 1,4123 dolara, najnižu razinu u šest tjedana, jutros se tečaj eura kreće oko 1,4215 dolara.

Od početka svibnja, kada je dosegnuo 1,4940 dolara, tečaj europske valute potonuo je oko 5 posto pod pritiskom financijskih problema Grčke.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 115,45 na 114,95 jena.

I dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 81,15 na 80,60 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙