FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oporavak nakon oštrog pada cijena dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 24. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Nakon jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu američki terminski indeksi danas su porasli i to ponajviše na krilima oporavka cijena sirovina.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u plusu 27 bodova, a tehnološki Nasdaq 2 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na dobitku 4,1 bod, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Nakon oštrih jučerašnjih rasprodaja dionica zbog zabrinutosti oko dužničke krize u eurozoni, tržišta kapitala danas se stabiliziraju.

Porasle su i cijene sirovina, pri čemu je barel nafte i na njujorškom i na londonskom tržištu ojačao 1,3 posto jer je Goldman Sachs podigao svoju procjenu cijene te sirovine uslijed snažnog rasta potražnje.

Ojačala je i cijena bakra, za 1,4 posto, kao i zlata za 0,5 posto.

„Očekujemo blagi oporavak cijena dionica na početku trgovanja, uglavnom zbog povoljnih ulagačkih prilika nakon njihova jučerašnjeg oštrog pada. Konsolidacija S&P 500 indeksa iznad 1.320 bodova mogla bi održati pozitivno raspoloženje na burzi“, kaže Joshua Raymond, strateg pri City Indexu.

Od većih dobitnika izdvaja se dionica Sony Corp-a, koja je poskupjela 4,8 posto na 27,86 dolara u elektroničkom predtrgovanju, nakon što je taj proizvođač elektroničkih proizvoda objavio da će mu ovogodišnja operativna dobit biti na razini lanjske.

Time je ublažen strah investitora da će razorni potres i tsunami u Japanu negativno utjecati na ovogodišnje poslovne rezultate te japanske kompanije.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka o prodaji novih nekretnina u SAD-u u travnju. Ujedno, Fed iz Richmonda objavit će regionalne indekse aktivnosti industrijskog i uslužnog sektora za svibanj.

I na europskim burzama cijene dionica danas bilježe oporavak nakon jučerašnjeg oštrog pada. Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu 0,3 posto, na 5.853 boda, frankfurtski DAX 0,56 posto, na 7.161 bod, a pariški CAC 0,2 posto, na 3.914 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙