FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, Japan ponovno u recesiji

Autor: scvi
TOKIO, 19. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući oporavku tržišta sirovina, no trguje se oprezno jer je japansko gospodarstvo ponovno uronilo u recesiju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok je južnokorejski Kospi indeks potonuo više od 1 posto.

Cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle su između 0,7 i 1,2 posto, dok su u Šangaju stagnirale.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto, odmaknuvši se od najniže razine u šest tjedana, na koju je pao u utorak.

Kao i jučer na Wall Streetu, uspon burzovnih indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena nafte i drugih sirovina od nedavnog oštrog pada.

Nakon što je već jučer porasla za više od 3 posto, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 20-ak centi, na 100,30 dolara po barelu, dok je na londonskom tržištu porasla 0,3 posto, na 112,65 dolara.

Na tržištima, međutim, vlada oprez zbog niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Premda se nakon katastrofalnih potresa i tsunami vala 11. ožujka u Japanu očekivalo slabljenje gospodarstva u prvom tromjesečju, pad od 3,7 posto na godišnjoj razini ipak nitko nije očekivao.

To je drugi kvartal zaredom kako japanski bruto domaći proizvod pada, što znači da je treće po veličini svjetsko gospodarstvo ponovno utonulo u recesiju.

Na valutnim je tržištima jutros japanska valuta oslabila, djelomice i zbog toga što nova recesija u Japanu znači da će tamošnja središnja banka još dulje vrijeme voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku.

Trenutačno se tečaj dolara kreće oko 81,60 jena, nakon što je rano jutros dosegnuo 81,82 jena, najvišu razinu u tri tjedna.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skočila s jučerašnjih 115,95 na 116,60 jena.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 1,4270 na 1,4285 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙