FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze stagniraju, euro se oporavio

Autor: scvi
TOKIO, 24. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama vodeći indeksi jutros stagniraju, nakon jučerašnjeg oštrog pada, a trguje se oprezno zbog dužničke krize u eurozoni i naznaka usporavanja rasta industrijske proizvodnje u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u pet tjedana.

Cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su između 0,1 i 0,4 posto, dok su u Australiji i Šangaju pale 0,4, odnosno 0,7 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Tržišta su se smirila nakon jučerašnjeg oštrog pada, izazvanog vijestima o produbljivanju dužničke krize u eurozoni.

No, rudarski je sektor i dalje pod pritiskom, zbog podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineske industrije, što bi moglo oslabiti potražnju za sirovinama, s obzirom da je Kina najveći svjetski uvoznik sirovina.

Cijene dionica australskih rudarskih divova BHP Billitona i Rio Tinta oslabile su oko 0,4 posto.

Nakon što je jučer potonula za 2,4 posto, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala za 50-ak centi, na 98,20 dolara po barelu.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj eura oporavio, nakon što je jučer, prvi puta nakon dva mjeseca, zaronio ispod razine od 1,40 dolara. Jutros se kreće oko 1,4160 dolara.

Euro se oporavio i u odnosu na švicarsku valutu. Nakon što je jučer zaronila na rekordno niskih 1,2345 franaka, jutros se cijena eura kreće oko 1,2450 franaka.

No, analitičari kažu da će euro vjerojatno ostati pod pritiskom sve dok dužnosnici Europske unije ne pokažu više odlučnosti u rješavanju dužničkih problema u eurozoni.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura blago je oslabio s jučerašnjih 115,30 na 115,10 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 81,80 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙