FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro ojačao

Autor: neba
TOKIO, 11. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše zahvaljujući stabilizaciji cijena sirovina, dok je tečaj eura, nakon oštrog pada prošloga tjedna, ponovno u uzlaznoj putanji.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle izmađu 0,1 i 1,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,9 posto.

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, cijene sirovina posljednjih se dana oporavljaju, što pozitivno utječe na dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Uz velike dnevne oscilacije, jučer se cijena nafte na burzi u New Yorku probila iznad razine od 103 dolara po barelu, a jutros je porasla daljnjih 20-ak centi, na 103,65 dolara.

Ohrabreni i jučerašnjim rastom cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, ulagači su zasad zanemarili podatke o visokoj inflaciji u Kini, što bi moglo voditi daljnjem zaoštravanju tamošnje monetarne politike.

U travnju su potrošačke cijene u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu porasle 5,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. To je nešto više nego što se očekivalo, ali i pad s ožujskih 5,4 posto, najviše razine u 32 mjeseca.

Središnja kineska banka posljednjih mjeseci zaoštrava monetarnu politiku, nastojeći suzbiti inflaciju. A hoće li ponovno povećati ključne kamate ili stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka kako bi ograničila kreditiranje, ovisi i o drugim makroekonomskim podacima.

Jutros je objavljeno da je industrijska proizvodnja u Kini u travnju porasla 13,4 posto, a i potrošnja je porasla nešto manje od očekivanja.

„Rast kineskog gospodarstva se usporava, no neznatno. Središnja banka nema prostora da bi odustala od zaoštravanja monetarne politike“, kaže Chen Gang, ekonomist u tvrtki CEBM.

Na valutnim se, pak, tržištima euro oporavlja od prošlotjednog oštrog pada. To se zahvaljuje stabilizaciji tržišta sirovina, ali i ublažavanju strahovanja ulagača od posljedica dužničke krize u eurozoni jer se sve više špekulira da bi financijski oslabljena Grčka mogla od Europske unije dobiti još jedan paket financijske pomoći.

Tečaj eura dosegnuo je jutros 1,4395 dolara, znatno se odmaknuvši od 1,4254 dolara, najniže razine u tri tjedna, na koju je zaronio u ponedjeljak. U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 114,95 na 116,40 jena.

I dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 80,40 na 80,80 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙