FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju na pad cijena dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 12. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Nakon jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu, terminski indeksi danas upućuju na njihovo daljnje klizanje, uslijed nastavljenog pada cijena sirovina i jačanja tečaja dolara.

Terminski Dow Jones indeks u 13,00 sati bio je u minus 60 bodova, a tehnološki Nasdaq 16 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 7,7 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Val dobitonosnih prodaja sirovina na svjetskim tržištima rezultirao je potonućem cijene bakra na najnižu razinu od prosinca, a spot cijene srebra za više od 3 posto. Terminska cijena nafte na njujorškom tržištu pala je 1,25 dolara, na 96,96 dolara za barel.

Reuters/Jefferies CRB indeks roba od početka svibnja do sada potonuo je gotovo 9 posto.

Oštar pad cijena sirovina i jačanje tečaja dolara prema euru izazvali su već jučer negativno raspoloženje na Wall Streetu, pa su dionice izgubile sve dobitke ostvarene tijekom prethodna tri pozitivna trgovinska dana.

Pozornost investitora mogla bi danas privući dionica Cisco Systemsa, iz kojeg je upozoreno da bi ovo tromjesečje moglo biti mnogo lošije nego Wall Street strahuje, a izložen je i plan rezanja broja zaposlenika. Cijena te dionice potonula je na Frankfurtskoj burzi 3,3 posto.

Od makroekonomskih pokazatelja, investitori danas čekaju objavu podatka o američkoj maloprodaji i indeksu proizvođačkih cijena u SAD-u za travanj, te podatka o tjednoj nezaposlenosti.

Na europskim burzama cijene dionica potonule su više od jedan posto, ponajviše zbog gubitaka u rudarskome i osiguravateljskom sektoru.

Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 1,4 posto, na 5.893 boda, frankfurtski DAX 1,7 posto, na 7.368 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 3.997 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙