FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, euro pod pritiskom

Autor: scvi
TOKIO, 10. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu Wall Streeta i oporavku cijena sirovina, no trguje se oprezno jer ulagače ponovno zabrinjava grčka dužnička kriza.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Singapuru porasle oko 0,3 posto.

Na burzama u Hong Kongu i Južnoj Koreji danas se zbog blagdana ne radi, dok su cijene dionica u Australiji oslabile oko 0,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,05 posto.

Na azijskim se burzama jutros trguje suzdržano, jer ulagači nisu sigurni u kojem će smjeru tržište krenuti. Jučer je pozitivno na tržišta djelovao rast cijena sirovina.

No, nakon što je jučer terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila više od 5 posto, jutros je pala za 1,5 dolara, na 101,05 dolara po barelu.

Posljedica je to odluke CME grupe, tvrtke koja upravlja robnim burzama u Čikagu i New Yorku, o povećanju marže na naftne terminske ugovore, što povećava troškove špekulantima.

Ulagači su oprezni i zbog dužničke krize u eurozoni, koja je ponovno ušla u fokus nakon što je jučer agencija Standard & Poor's smanjila kreditni rejting Grčkoj.

Govori se i o drugom paketu međunarodne financijske pomoći Grčkoj, što je pritisnulo europsku valutu.

Tečaj eura na valutnim tržištima potonuo je jutros ispod razine od 1,43 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,4370 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 115,95 na 114,95 jena.

I dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 80,60 na 80,40 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙