FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić potpisali su danas u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama, između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Taj ugovor naslanja se na ugovor o suradnji između Republike Hrvatske i Svete Stolice iz 1996. na području odgoja i kulture, istaknula je premijerka Kosor, podsjetivši da u Hrvatskoj djeluje dvanaest katoličkih gimnazija, dvije osnovne škole i 48 vrtića. Njime oživotvorujemo nastojanje hrvatskog obrazovnog sustava u njegovanju svega onoga što je iznimno važno uoči ulaska u EU, njegovanje naših korijena, baštine, identiteta, odnosno da se od najranije dobi djecu uči domoljublju i ponosu na svoje korijene i na ono što jesmo, na našu povijest, tradiciju i kulturu, naglasila je Kosor. Potpisivanje Ugovora ocijenila je važnim korakom u tim nastojanjima te jednim od važnijih uvodnih događaja ususret skorašnjem dolasku pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Hrvatska Vlada će preko resornoga ministarstva financirati plaće zaposlenih u katoličkim školama i sve što je određeno kolektivnim ugovorima, kazala je premijerka Kosor. Predsjednik HBK mons. Marin Srakić rekao je da se u Ugovoru o katoličkim osnovnim i srednjim školama navodi koje su to katoličke škole u Hrvatskoj, kako je određena nastava u njima, kako se osiguravaju financijska sredstva te, uz ostalo, imenovanje ravnatelja.

ZAGREB

HNS poziva Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) da, ako su točni navodi da je ravnatelj policije Oliver Grbić sugerirao pisanje anonimnih prijava protiv oporbenih političara, protiv njega pokrene istragu zbog zloporabe položaja i službene dužnosti, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik stranačkog Središnjeg odbora Ivan Vrdoljak. Pozvavši DORH da po službenoj dužnosti odmah otvori istragu i s njezinim rezultatima upozna Vijeće za nacionalnu sigurnost čija bi se sjednica trebala održati u ponedjeljak, Vrdoljak je ocijenio da se radi o udaru na ustavne temelje države. Po njegovim riječima potrebno je suspendirati ravnatelja policije Grbića do okončanja istrage, jer institucija ravnatelja policije ne može nalagati pisanje anonimnih kaznenih prijava radi stvaranja balansa (krivnje). Predsjednik Kluba zastupnika HNS-HSU Zlatko Koračević ustvrdio je kako najnovija događanja pokazuju da je HDZ "spreman udružiti se u zajednički zločinački pothvat u očuvanju nečega što ne zaslužuje". Najavio je da će klubovi zastupnika HNS-HSU i SDP uputiti u saborsku proceduru i zatražiti uvrštenje u dnevni red sjednice zahtjeva za osnivanjem istražnog povjerenstva, koje će, vjeruje, dati odgovore na pitanja na koje odgovore nisu spremne dati nadležne institucije.

ZAGREB

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) priopćila je danas da je rješavanje problema talijanskog ometanja televizijskog i radijskog programa podigla na razinu Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), na čijem je prošlotjednom sastanku u Ženevi 13 zemalja koje trpe izravne smetnje s područja Italije dogovorilo glavne korake u zajedničkom rješavanju i trajnom uklanjanju tog problema. U HAKOM-u ističu da su od samog početka smetnji na zapadnoj obali Istre intenzivirali aktivnosti na međunarodnoj razini u cilju pronalaženja kvalitetnog rješenja za otklanjanje tog problema. Te su aktivnosti, dodaju, rezultirale pozivom ITU-a na zajednički sastanak koji se 19. i 20. svibnja održao u Ženevi, na kojem su nazočili i predstavnici 13 zemalja koje izravno trpe smetnje iz Italije, kao i delegacija talijanske administracije. "Na inicijalnom službenom sastanku se potvrdilo da Talijanska Republika ne poštuje međunarodni sporazum o ispravnom korištenju radiofrekvencijskog spektra te da time u susjednim zemljama izaziva štetne smetnje u radu nacionalnih i lokalnih televizijskih i radijskih postaja", kažu u HAKOM-u. Navode i da je na sastanku dogovoreno da će u daljnje rješavanje problema biti uključen i ITU, te da je talijanska strana obećala ratificiranje sporazuma GE'06 i otklanjanje smetnji u skoroj budućnosti. S obzirom na dosadašnje iskustvo, tvrde u HAKOM-u, ne treba očekivati značajna poboljšanja, nego treba pričekati i vidjeti kakvi će biti konkretni rezultati.

KARLOVAC

Iz plinovoda u karlovačkom naselju Ilovcu na državnoj cesti D1 zbog puknuća cijevi istjecao je plin te se zapalio, a interventne službe su u vrlo kratku vremenu uklonile opasnost od eksplozije. Plinovod je oštećen dok su izvođeni radovi na cesti. U Županijskom centru 112 u Karlovcu kažu da je plin počeo istjecati u 13,21, a ventili su zatvoreni u 14,05 sati te se ne očekuje izvanredno stanje, kazao je za Hinu dežurni u ŽC-u 112. Na mjesto događaja izišlo je šest ekipa i četiri vozila javne vatrogasne postrojbe (JVP). Zapovjednik JVP-a Robert Hranilović kazao je za Hinu da su vatrogasci u prvih pol sata samo hladili područje uz puknuti plinovod jer je, kako kaže, bolje da izgori sav plin koji izlazi, a vatra koja je planula počet će se gasiti čim se količina plina smanji. U karlovačkoj Policijskoj upravi doznaje se da je za Hrvatske ceste radove izvodila tvrtka iz Gvozda. Po prvim policijskim podatcima, djelatnici te tvrtke odgovorni su "jer su zbog nehaja oštetili plinovod, ali ne magistralni, kako su glasile prve obavijesti, već sporedni plinovod. Promet državnom cestom na tom dijelu u potpunu je prekidu.

ZAGREB

Zelena lista najoštrije osuđuje namjeru lokalnih vlasti Grada Paga da dozvoli izgradnju kanala koji će otok Pag prepoloviti na dva dijela, priopćila je danas ta stranka. "Osim što taj projekt zadire u osnovnu geografsku i ekološku bit otoka, što je samo po sebi iracionalno i štetno, smatramo da će ugroziti i uništiti mnoge kulturno-povijesne spomenike i tradicijske cjeline koje čine identitet Paga kao otoka, a posebno Grada Paga", navodi u priopćenju Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih. Smatraju da se projekt kanala Košljun - Grad Pag mora brisati iz svih lokalnih i županijskih prostornih planova kao i da se takvi veliki zahvati u okoliš, koji bitno mijenjaju krajobraz i način života nekog kraja, ne mogu i ne smiju biti stvar lokalne samouprave te bi u najskorije vrijeme trebalo izmijeniti zakone koji reguliraju tu problematiku. Dodaje se kako ne postoji konsenzus lokalnog stanovništva, niti je javnosti dosad predočena Studija utjecaja na okoliš, te da nije dokazana ni ekonomska isplativost kanala. Zelena lista ocjenjuje da su lokalni političari izmanipulirani ili korumpirani od strane određenih osoba koje se eksponiraju u javnosti kao vizionari. "Očekujemo od hrvatske Vlade da resorna ministarstva ispune svoju osnovnu zadaću – da zaštite nacionalne interese i obrane otok Pag od nerazumnih poduzetničkih nasrtaja kapitala nepoznatog porijekla", stoji u priopćenju Zelene liste koje je potpisala supredsjednica Vlasta Toth.

ZAGREB

U organizaciji udruge "Dyalli" za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u Hrvatskoj i u suradnji s udrugama za promicanje ritma Drumtidam i Djembefora, danas u Zagrebu počinje Tjedan Afrike koji će u formi festivala predstaviti afričku kulturu, glazbu i ples. Četvrta proslava kojom se u nas obilježava Međunarodni dan Afrike, 25. svibnja, ove će godine ugostiti izvođače iz Hrvatske i inozemstva, a održat će se i okrugli stol "Afrika - 50 godina kasnije" u Etnografskom muzeju posvećen današnjem afričkom kontinentu. Kao posebne atrakcije najavljeni su plesač Gerard Diby iz Obale Bjelokosti, koji će držati radionice zapadnoafričkih plesova te perkusionist Sega Sidibe iz Malija, koji će uz radionice zapadnoafričkih perkusija nastupiti na završnom koncertu u Teatru &TD. Sidibe će u Zagrebu nastupiti u sklopu svoje europske turneje, a uz njega će svirati hrvatske grupe "Naš mali afro bend", "Djembe (of) course" i plesna grupu Dyalli. Na festivalu će se otvoriti i izložba fotografija Rade Sarađena "Dan Afrike 2010.", održati sajam proizvoda, usluga i udruga vezanih za Afriku u kafiću Muzungu, predavanja o neverbalnoj komunikaciji u predkolonijalnoj Africi te o glazbi i ritmovima Jamajke, koncert perkusijske skupine "KenkeDenke".

POŽEGA

Devetnaesti hrvatski festival jednominutnih filmova održat će se od 26. do 27. svibnja u Požegi, a okupit će autore i filmove iz 24 zemlje sa svih kontinenata, najavio je danas na konferenciji za novinare direktor toga festivala Željko Balog. Za ovogodišnji festival, za koji je prijavljen 301 film, međunarodno stručno povjerenstvo izabralo je 60 jednominutnih uradaka za službeni program koji će se održati u petak 27. svibnja od 20 sati u dvorani Gradskog kazališta. Na festivalu prvi put sudjeluju i autori iz Sri Lanke koji će se predstaviti s trima jednominutnim uradcima. Najboljim filmovima po prosudbi stručnog povjerenstva bit će dodijeljeni Grand Prix, zlatna, srebrena i brončana plaketa, a svoga će favorita nagraditi i publika. Kako se i ovogodišnji festival održava pod okriljem UNICA-e (Union internationale du cinéma), autoru filma koji najbolje promiče nove medije ili razumijevanje među narodima, po ocjeni međunarodnog povjerenstva, bit će uručena i nagrada UNICA-e. U sklopu 19. hrvatskog festivala jednominutnih filmova, kako je dalje najavio direktor Balog, bit će organiziran i bogat popratni program. Tako će u četvrtak, 26. svibnja, u suradnji s Veleučilištem u Požegi od 10 do 13 sati biti organizirane radionice uz sudjelovanje najpoznatijih vinara iz Hrvatske i regije. Od 18 sati na rasporedu su projekcije promidžbenih filmova o vinarijama i vinu.

ZAGREB

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado održat će u nedjelju, 29. svibnja, humanitarni koncert "Japanu s ljubavlju", čiji je prihod od ulaznica namijenjen žrtvama potresa u Japanu. U sklopu koncerta, Lado će pjesmom i plesom publiku provesti gotovo cijelom Hrvatskom pa će se tako na programu naći koreografije poput: Linđa, Međimurske pisane nedelje, Ej sviraj Pavo – pjesme i plesovi Baranje, Starih plesova otoka Brača, Krčkog tanca i drugih. Tom će prilikom Lado praizvesti koreografiju "Resti bolje moj zeleni bore – pjesme i plesovi Ravnih kotara" autora Vida Bagura. U mjesecu kada Grad Zagreb proslavlja svoj dan, Ansambl LADO program pjesama i plesova iz raznih hrvatskih krajeva posvećuje i poklanja prijateljskom narodu Japana sa željom da u neravnopravnoj borbi s nepredvidivošću prirode koja ga je zadesila, svojom ustrajnošću, snagom volje i duha, nadvlada zlo i tugu te na mjestima nesreće, znanjem i radinošću, izgradi novu budućnost za svoje građane, navodi se u priopćenju iz Lada. Humanitarni koncert, uz Lado, organizira Grad Zagreb u suradnji s Koncertnom direkcijom Grada Zagreba.

ZAGREB

Predstava "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Borisa Svrtana, koja će se izvesti večeras u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella", prva je kazališna predstava u nas koja je u potpunosti prilagođena gluhim, slijepim i gluho-slijepim osobama. Riječ je o zajedničkom projektu udruge "Zamisli", kazališta "Gavella" i Grada Zagreba, nastalom kao dijelu programa "Slušam dakle vidim", što ga Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli" provodi od svog osnutka 2005. Narator tog Krležinog klasika bit će glumica Ankica Dobrić, koja će predstavu pratiti iz tonske kabine kazališta te će na mikrofon, putem odašiljača, za slijepe osobe koje će imati prijamnike i slušalice, prenositi što se događa na sceni. Za gluhe osobe osigurani su titlovi s pomoću kojih će moći pratiti dijalozi sa scene, dok će tumač za gluho-slijepe dijaloge prevoditi na znakovni jezik. U predstavi glume, među ostalima, Ozren Grabarić, Janko Rakoš, Bojana Gregorić Vejzović, Franjo Dijak, Jelena Miholjević, Mirela Videk i Damjan Sabolić Novaković. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimograf Leo Kulaš, koreografkinja Mirjana Preis, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. Predstava je premijerno bila izvedena u siječnju ove godine.

ZAGREB

Jubilarni 10. festival europske kratke priče, na kojemu će sudjelovati 30-tak stranih i domaćih autora, održat će se u Zagrebu i Splitu od 29. svibnja do 3. lipnja. U ovogodišnjem svojevrsnom "The Best Of" izdanju, u šest festivalskih dana, gostovat će pisci koji su u proteklom desetljeću obilježili europsku kratku priču, među kojima je dobitnik Bookerove nagrade James Kelman (Velika Britanija), Yiyun Li (USA/Kina), Olga Tokarczuk (Poljska), Julia Franck (Njemačka), Arnon Grunberg (Nizozemska), Etgar Keret (Izrael), Frode Grytten (Norveška), Andrej Blatnik (Slovenija). Tu su i domaći majstori pisane riječi poput Zorana Ferića, Senka Karuze, Roberta Perišića, Borisa Dežulovića, Maje Hrgović, Tanje Mravak, Zorana Malkoča i dr., priopćeno je iz Književnog kluba Booksa. Programska osobitost i želja ovog festivala jest da se u Hrvatsku dovedu najznačajnija imena suvremene europske književne scene i tako napravi manifestacija koja bi se živošću i neposrednošću, ali i ozbiljnošću i atraktivnošću pretvorila u središnji književni događaj u Hrvatskoj, kazao je organizator manifestacije Roman Simić Bodrožić. Čitanja, druženja, okrugli stolovi, predstavljanja i razgovori održavat će se u zagrebačkoj Booksi, Močvari, Studenskom centru, Profil Megastoreu te Filozofskom fakultetu, dok su za splitski dio programa zaduženi Gradska knjižnica, Klub Ghetto i Klub Quasimodo.

SPLIT

Policija je jutros uhitila dvojicu muškaraca iz Bosne i Hercegovine koje sumnjiči za tri razbojstva u poštanskim uredima na splitskom području i krađu oko 118 tisuća kuna, rečeno je danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi (PU). Jutros su planirali opljačkati poštu na Pujankama, no policija ih je preduhitrila u uhitila, rečeno je u policiji, ali nisu otkrivene pojedinosti o okolnostima uhićenja. Osumnjičenici su prvo razbojstvo počinili potkraj ožujka u poštanskom uredu u Šimićevoj ulici kad su odnijeli 45.000 kuna, drugo u početku travnja u poštanskom uredu u Ulici gradišćanskih Hrvata u Splitu kad su ukrali 35.000 kuna i treće potkraj istog mjeseca u poštanskom uredu u Nazorovu prilazu u središtu grada, kad su opljačkali 38.000 kuna. Poštanske urede pljačkali su ranim jutrom, odmah nakon otvorenja tako da jedan od njih uđe u poštu, uzme novac, a drugi ga vani čeka u automobilu spremnu za bijeg.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙