FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

POŽEGA - Ministar zdravstva Darko Milinović jučer je u Požegi posjetio Opću županijsku bolnicu u sklopu koje se gradi poliklinika sa specijalističkim ambulantama vrijedna sedam milijuna kuna. "Prije nešto više od godinu i pol dana najavili smo izgradnju ovoga kapitalnog objekta decentraliziranim novcem. Nastojat ćemo i iduće godine od tih decentraliziranih sredstava osigurati barem četiri do pet milijuna kuna i uložiti u domove zdravlja", kazao je ministar, podsjetivši da je u Požeško-slavonskoj županiji u gotovo dvije godine u zdravstvo uloženo oko 43 milijuna kuna. "To je i rezultat reforme u zdravstvu i socijalnoj skrbi. U javno zdravstvo uloženo je sedam do osam milijarda kuna", rekao je Milinović nakon obilaska požeške bolnice. Najavio je i reformu i ulaganja u hitnu medicinsku pomoć pa će županija dobiti tri i pol milijuna kuna više na godinu nego dosad te pet novih suvremeno opremljenih vozila za hitnu pomoć. Kapitalna ulaganja u županijsko zdravstvo, po njegovim riječima, pokazatelj su da se i u kriznim vremenima i recesiji može ulagati ako se zna upravljati novcem. "Danas smo razgovarali i o nastavku radova u specijalnoj bolnici u Lipiku. Riječ je o ulaganju od 13,500.000 kuna, od kojih devet izdvaja ministarstvo zdravstva. To su nova ulaganja u županijsko zdravstvo", rekao je ministar, objasnivši kako će to podići razinu zdravstvene usluge i u županiji i u Hrvatskoj.

ZAGREB - Poznati hrvatski stručnjak za međunarodno pravo Vladimir-Đuro Degan izjavio je večeras da su generalima Gotovini i Markaču izrečene drastične presude ne na temelju njihovih zapovijedi za počinjenje nekih konkretnih zločina koji su se stvarno dogodili nego za zločine "uđuture" (sve skupa) kao vojnim zapovjednicima u zoni njihove odgovornosti. "Argumenti o navodnoj krivnji Gotovine i Markača veoma su slični onima iz prvostupanjske presude generalu Blaškiću", rekao je Degan na Tribini grada Zagreba i Foruma hrvatske sloge. U predavanju naslovljenom "Kritička razmišljanja o presudama Gotovini i Markaču", napomenuo je kako se po njegovu mišljenju Gotovina ne može proglasiti odgovornim za zločine koje je počinio netko drugi, nakon što je on napustio to područje i otišao u Bosnu. "Ne može se pretežito iz prisutnosti na jednom sastanku na Brijunima izvesti namjera ili saznanje za sve zločine počinjene u Oluji, čak i za one stvarno počinjene nakon što je Gotovina napustio to područje", izjavio je. Po Deganovom mišljenju obrana bi se u žalbenom postupku morala neposredno pozivati na opća načela kaznenog prava iz Rimskoga statuta, koji prvi put kodificira tu delikatnu materiju u pisanim propisima, a među oblicima počinjenja i sudjelovanja u kaznenom djelu razlikuje djela počinitelja pojedinca, djela supočinitelja i posrednih počinitelja.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužni prijedlog protiv Josipa Radeljaka (1943.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja isprave, objavilo je Državno odvjetništvo u priopćenju na internetskoj stranici ne navodeći ime okrivljenika, već samo inicijale. Optužnim prijedlogom se tereti da je 18. travnja 2008. u predmetu koji se vodio na Trgovačkim sudom u Splitu, radi sklapanja ugovora o prijenosu poslovnog udjela jednog trgovačkog društva iz Splita, u nakani da za sebe temeljem sudske odluke ishodi prijenos vlasništva na tom poslovnom udjelu kao i na nekretnini tržišne vrijednosti najmanje 3,5 milijuna kuna, u sudski spis priložio sporazum u kojem je neistinito naveo da su ga zaključili on i Željan Radman (ODO navodi inicijale), potpisavši isti njegovim imenom i prezimenom. Prema tom ugovoru, Radman je do 31. ožujka 2008. trebao prenijeti poslovni udjel u trgovačkom društvu na njegovo ime, iako je znao da s njim nikada nije zaključio sporazum navedenog sadržaja.

ZAGREB - U ponedjeljak, 23. svibnja, izvedba predstave "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Borisa Svrtana, u kazalištu "Gavelli" bit će prva kazališna predstava u potpunosti prilagođena gluhim, slijepim i gluho-slijepim osobama, priopćeno je večeras iz "Gavelle". Rezultat je to zajedničke suradnje udruge "Zamisli", GDK "Gavella" i Grada Zagreba, a ova je izvedba dio programa "Slušam dakle vidim", koji Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli" provodi od 2005. godine, od kada je i osnovana. Glumica Ankica Dobrić bit će narator te će predstavu pratiti iz tonske kabine kazališta "Gavella" odakle će tijekom predstave na mikrofon, putem odašiljača, prenositi što se događa na sceni, dok će slijepe osobe sve to moći čuti putem prijamnika i slušalica. Tako će, uz takozvanu naraciju za slijepe osobe, ova izvedba predstave Krležinog klasika u potpunosti biti prilagođena slijepim osobama. Za gluhe osobe namijenjen je oblik prilagodbe putem titlova pomoću kojih će se moći pratiti dijalozi sa scene. Za gluho-slijepe osobe bit će osiguran tumač koji će dijaloge prevoditi na znakovni jezik.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙