FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 15. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

POŽEGA

U Središtu za temeljnu obuku u Požegi domovini je danas prisegnulo 300 ročnika šestog naraštaja na dragovoljnom služenju vojnog roka, među kojima je 31 žena. Svečanosti su nazočili predsjednik Republike i zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Jospović, ministar obrane Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik kopnene vojske Mladen Kruljac. Čestitajući 6. naraštaju, predsjednik Josipović je istaknuo kako postaju pripadnici Oružanih snaga po kojima mnogi danas vrednuju Hrvatsku. "S ponosom mogu reći kako je više od četiri tisuće pripadnika i pripadnika Oružanih snaga sudjelovalo u ime Hrvatske u međunarodnim mirovnim snagama i misijama. I sada je u Afganistanu 330 naših pripadnika OS koji svojom stručnošću, hrabrošću i poštenjem pokazuju i u tom dijelu svijeta kakva je Hrvatska, kakva je hrvatska vojska", rekao je dodajući kako takva angažiranost pridonosi stabiliziranju i stvaranju uvjeta za napredak našeg društva i države jer su oružane snage potpora i pomoć civilnim institucijama i građanima u mnogim aktivnostima. Ministar obrane Davor Božinović istaknuo je kako svoj vojnički put započinju u godini u kojoj OSRH obilježavaju 20. obljetnicu. "Budite ponosni što nastavljate tradiciju pobjedničke vojske. Hrvatska je članica NATO-a, uskoro i EU, i preuzela je svoj dio odgovornosti za međunarodni mir i sigurnost", rekao je.

ZAGREB

Muškarci su u sudačkoj profesiji 2009. češće bili na najvišim položajima, a žene brojnije, pokazuju podatci koje je Državni zavod za statistiku objavio u publikaciji "Žene i muškarci u Hrvatskoj 2011". Sudaca je u 2009. bilo više na Ustavnom sudu, 61,5 posto, od ukupno 13 sudaca i sutkinja, te neznatno više u Vrhovnom sudu, 51,2 posto, od ukupno 41 suca i sutkinje. Sutkinja je, pak, iste godine bilo više u županijskim sudovima, 55,5 posto, u trgovačkim sudovima 65 posto, općinskim 69,1 posto i prekršajnim sudovima čak 72,3 posto. Iako je 2009. sutkinja županijskih sudova bilo za deset posto više nego sudaca, dužnost predsjednika županijskog suda obnašalo je čak 85 posto muškaraca. Žene su iste godine bile brojnije među predsjednicima trgovačkih sudova (53 posto), općinskih (60 posto) i prekršajnih (62 posto). Kad je riječ o stanju s druge strane zakona, muškarci prednjače u svim kategorijama. Među ukupno 25.368 punoljetnih počinitelja kaznenih djela, osuđenih 2009., muškarci sudjeluju s 90 posto. Zanimljivo je da je 1961. među otprilike 30.000 osuđenih bila četvrtina žena.

ZAGREB/ČAKOVEC

Dvadesetpetogodišnji vozač iz Goričana sinoć je zbog neprilagođene brzine poginuo na cesti između Draškovca i Donjeg Mihaljevca, doznaje se danas u Policijskoj upravi Međimurskoj. Nesreća se dogodila sinoć u 21,50 sati. Dvadsetpetogodišnjak je u automobilu alfa romeo bio sam. Zbog prebrze vožnje automobil je izletio s kolnika i prevrnuo se, a vozač je pritom ispao iz automobila koji ga je prignječio, rečeno je u policiji. Mladić je preminuo na licu mjesta.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙