FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 22. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je večeras da će SDP predložiti već u ponedjeljak ili utorak osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo istinu nakon istupa bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca. "Čuli smo teške optužbe osobe koja je bila potpredsjednik vlade. Nikome ne vjerujemo na gotovo. Zato smo tražili, očekivali smo da će HDZ predložiti osnivanje povjerenstva u Saboru kao najbolje metode da se utvrdi istina, da se spere ljaga s HDZ-a, da se ne ugrožava hrvatski ulazak u Eurospku uniju. S obzirom da HDZ to nije napravio, to ćemo zatražiti mi", rekao je Milanović u večerašnjem intervjuu za središnji Dnevnik HTV-a. "To će biti u ponedjeljak, utorak, nema puno vremena. Povjerenstvo je najbolji i najtransparentniji način da se utvrdi istina jer ovdje dvije strane govore potpuno različite stvari o pitanjima koja su jako osjetljiva, vezana uz ljudska prava", rekao je Milanović. Na pitanje kome vjeruje, Milanović je kazao da najviše vjeruje u objektivan i transparentan proces kojim će se istina utvrditi pred javnošću. Ideju o sazivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost smatra dobrom, ali je napomenuo kako je to interno, zatvoreno tijelo, na kojemu u okviru koordinacije sigurnosno-obavještajne zajednice razgovara predsjednik Republike s izvršnom vlašću na zatvorenom sastanku. Milanović je kazao i da ga je "jako uznemirila izjava da su se Linić i Polančec dogovarali da će Polančec pomoći SDP-u da pobijedi, a Linić će ga osloboditi". To su izjave ljudi koji su uvjeravali europske dužnosnike da Hrvatska ima neovisno pravosuđe, kazao je.

PULA

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić ustvrdio je danas u Puli kako se u Istri politička oligarhija obračunava s tim sindikatom i za sutra je najavio prosvjed potpore sindikalnom povjereniku u pulskom Vodovodu Stanku Raduloviću, kojemu prijeti izvanredni otkaz. "Ovo što se dešava u javnim poduzećima u Puli, ali i cijeloj Istri, jest obračun političke oligarhije - koja pod kontrolom ima policiju, državno odvjetništvo, pravosuđe i većinu medija - sa zadnjim nepokorenim, a to je Sindikat Istre i Kvarnera", ustvrdio je Bulić na današnjoj konferenciji za novinare. Politika i uprave pokušavaju stvaranjem novih sindikata i tužbama destabilizirati i uništiti Sindikat Istre i Kvarnera, koji se suprotstavio politici koja narod vodi u bijedu i siromaštvo, a javno dobro rasprodaje, rekao je. Ustvrdio je da je tužbe koje su zbog štrajka radnika 2009. protiv toga sindikata podnijele Zračna luka Pula, Pula Promet i Herculanea, dirigirala politika. "Nije viđeno u povijesti sindikata da lokalna samouprava vodi okršaje i diže tužbe protiv sindikata radnika, osim u politici koja se vodila između dva svjetska rata", rekao je Bulić.

PULA

Udruga građana Ladonja i stranka Ladonja danas su donijele odluku o udruživanju u "Ladonja-savez za drukčije sutra", rekao je predsjednik Udruge Ladonja Plinio Cuccurin danas na konferenciji za novinare, na kojoj su najavljeni i predizbori, za čiju su provedbu osnovana tijela i utvrđena okvirna pravila. O predizborima za izbor kandidata za Ladonjinu kandidacijsku listu za Sabor govorio je predsjednik Predsjedništva Predizbora 2011. Angelo Mattich. Za predizbore za Ladonjinu listu mogu se kandidirati punoljetni građani koji uspiju prikupiti 200 potpisa građana; birači će zaokruživati tri od 14 imena, a osoba s najviše glasova bit će nositelj liste Ladonje, ostali će biti rangirani prema ukupnom broju glasova. Birališta će biti organizirana u istarskim gradovima kao i u susjednoj županiji, a moći će se glasati i telefonom i internetom. U narednih desetak dana bit će pripremljen "Projekt", odnosno svojevrsna platforma za izlazak na predizbore, a datum početka predizbora odredit će se na skupštini Ladonje koja je zakazana za 10. lipnja.

ZAGREB

Peti Festival židovskoga filma, kojemu je u središtu tema "Žene u holokaustu" otvoren je večeras u zagrebačkome kinu Europi dokumentarnim filmom "Dječje carstvo (Lea i Daria)" Branka Ivande - pričom o dječjoj glumačkoj zvijezdi predratnoga i ratnoga Zagreba Lei Deutsch - hrvatskoj Shirley Temple, koja je umrla u vagonu za koncentracijski Auschwitz i njezinu prijateljstvu s djevojčicom Darijom Gasteiger. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić službeno je pak i svečano otvorio taj festival rekavši kako njegova tema ohrabruje te da je nositelj projekta i počasni predsjednik toga festivala Branko Lustig ponovno učinio Zagreb svjetskom filmskom metropolom. U zagrebačkome kinu Europi tako će se od večeras pa do 28. svibnja u festivalskome tjednu prikazati 56 dugometražnih, kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova posvećenih ženama koje su se borile za opstanak i preživljavanje u koncentracijskim logorima tijekom holokausta. Kako je rečeno na svečanosti otvorenja, riječ je o jedinom festivalu u svijetu koji poučava o holokaustu nastojeći posebice mlade ljude uvjeriti da je jedini put kojim treba ići tolerancija, uklanjanje predrasuda i multikulturalnost.

ZAGREB

Reklamna agencija Bruketa&Žinić OM nagrađena je na tri kontinenta - u Kini nagrađen je logotip Kluba prijatelja SOS dječjega sela Hrvatska, u Vilniusu Adrisovo godišnje izvješće, a u SAD-u Podravkin projekt "Ispeci pa reci". Kako se navodi u današnjemu priopćenju te reklamne agencije, nagrađeni su ovih dana za tri različita projekta, među kojima i za logotip Kluba prijatelja SOS dječjega sela Hrvatska na natjecanju "Hiiibrand" u Kini koji se tako "našao" među 50 najboljih na svijetu. "Hiiibrand" je natjecanje u dizajnu logotipa u organizaciji kineskoga časopisa "New Graphic" na koje je stiglo više od četiri tisuće logotipa iz 60 zemalja. U Vilniusu su pak Bruketa&Žinić OM nagrađeni srebrom na natjecanju "European Design Awards" za projekt "Iznad očekivanja" - godišnje izvješće Adris grupe. Ta se nagrada temelji na suradnji 14 prestižnih stručnih časopisa čiji predstavnici čine žiri. Na International Design Awards u SAD-u, Bruketa&Žinić OM osvojili su zlato za Podravkin projekt "Ispeci pa reci" - godišnje izvješće s kuharicom koju je potrebno ispeći prije upotrebe. Riječ je o međunarodnom natjecanju koje se dodjeljuje u pet kategorija, za ahitekturu, dizajn interijera, produkt dizajn, modni te grafički dizajn.

ZAGREB

U povodu Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti danas se u zagrebačkom parku Maksimiru održava "Akcijski dan" s bogatim edukativnim programom, namijenjen svima, najprije djeci, o važnosti očuvanja i održivog korištenja biološke raznolikosti. Organizatori događanja, koje se održava i u sklopu Međunarodnog desetljeća biološke raznolikosti, su časopis "Geo" u suradnji s Ministarstvom kulture, Državnim zavodom za zaštitu prirode, Javnom ustanovom "Maksimir" i Udrugom "Profesor Baltazar". Bogatstvo biološke raznolikosti u Hrvatskoj te uzroci ugroženosti pojedinih vrsta, kao i važnost njihova očuvanja predstavljeni su na informativnim štandovima organizatora i udruga koje se bave očuvanjem prirode. Kako bi približili bogatstvo različitih vrsta u Zagrebu, 20-tak stručnjaka vode edukativne ture koje uključuju upoznavanje ptica, vodozemaca i gmazova, šišmiša, mrava, paukova, biljnih vrsta. Na ulazu u park Maksimir na informacijskim mjestima može se doznati sve o krpeljima i komarcima. Djeca sudjeluju u brojnim radionicama, primjerice u izradbi kućica za ptice i šišmiše, te u igraonicama i nagradnim igrama.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙