FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

22. svibnja Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode

Autor: mbuj
ZAGREB, 21. svibnja 2011. (Hina) - Svake se godine 22. svibnja obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Hrvatskoj to je i Dan zaštite prirode.

Ministar kulture Jasen Mesić je tim povodom za Hinu izjavio kako je međunarodna zajednica sve svjesnija važnosti biološke raznolikosti za održanje uvjeta života na Zemlji i napredak ljudskog društva. Ujedinjeni narodi prošlu su godinu proglasili Međunarodnom godinom biološke raznolikosti, a razdoblje 2011. - 2020. Desetljećem biološke raznolikosti, kako bi se upozorilo da treba zaštititi biološku raznolikost te različitim aktivnostima stalno podsjećati javnost, ali i čimbenike koji iskorištavaju prirodna bogatstva ili na njih utječu, da još nismo uspjeli usporiti izumiranje vrsta i nestanak njihovih staništa, naglasio je ministar Mesić.

Istaknuo je da se svake godine 22. svibnja obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, ujedno i Dan zaštite prirode u RH. Ministarstvo kulture, Državni zavod za zaštitu prirode, kao i javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima tradicionalno taj dan organiziraju različite poučne aktivnosti i događanja u zemlji. "Time poručujemo našoj javnosti da će zaštićena i očuvana priroda osigurati postojanost temeljnih vrijednosti i potencijala za daljnji razvoj Republike Hrvatske, kao i njezinu afirmaciju u europskom okružju. Zaštitom prirode dokazujemo da smo zemlja s razvijenom svijesti o važnosti očuvanja prirodnog bogatstva, koja pametnim, promišljenim i održivim iskorištavanjem osigurava višestruke razvojne pravce", naglasio je Mesić.

"Provedba primjerenih mjera zaštite s ciljem očuvanja povoljnih uvjeta staništa ugroženih vrsta i poštivanje smjernica održivog korištenja prirodnih dobara jamstvo je dugoročna očuvanja bogatstva biološke i krajobrazne raznolikosti Hrvatske. Uključivanje javnosti u projekte zaštite prirode, a osobito edukacija najmlađih, jamstvo su da će se naša priroda očuvati za buduće naraštaje", poručio je ministar.

Čestitao je svima Dan zaštite prirode i Međunarodni dan biološke raznolikosti te pozvao građane da i ove godine sudjeluju u nedjeljnom obilježavanju 22. svibnja u Maksimirskom parku u Zagrebu gdje će se održati edukativna događanja, namijenjena svima, najprije djeci.

Međunarodnim danom biološke raznolikosti upozorava se na zabrinjavajuću ugroženost biološke raznolikosti, ubrzano izumiranje vrsta i osiromašenje ekoloških sustava, zbog čega je ugrožen i čovjek.

Konvencija o biološkoj raznolikosti, jedan od najvažnijih međunarodnih propisa o zaštiti prirode, okvir je za globalnu zaštitu biološke raznolikosti. Glavna joj je svrha očuvati i unaprijediti cjelokupnu biološku raznolikost razumnim iskorištavanjem prirodnih dobara na načelima održivosti kako bi se i budući naraštaji mogli koristiti potencijalima Zemlje. Na snazi je od 1993., a 1997. Hrvatska je postala njezinom punopravnom strankom.

Pojam biološke raznolikosti označuje svu različitost života na Zemlji i obuhvaća sve gene, vrste, ali i čitave ekološke sustave. Dosad su na Zemlji opisana gotovo dva milijuna vrsta, od kojih su većina kukci. No znanstvenici smatraju da ih je mnogo više, gotovo 13 milijuna, a po nekim procjenama i do 100 milijuna.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Velika raznolikost kopnenih, slatkovodnih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta sa znatnim brojem endema, o čemu u nas još nema cjelovita i sveobuhvatna popisa, a svake godine otkrivaju se nove vrste i podvrste. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 38.000, a pretpostavljena je brojka znatno veća - od 50.000 do više od 100.000.

U Hrvatskoj obitavaju mnoge vrste životinja ugrožene u Europi, primjerice smeđi medvjed, ris i vuk te orao štekavac, crna roda, orao kliktaš i bjeloglavi sup. Tu su i brojne biljke, primjerice runolist, gospina papučica, kockavica.

Bogata biološka raznolikost mora, otoka i hridi s velikim brojem endema daje hrvatskom obalnom području međunarodnu važnost. Središta endemizma su i hrvatske planine, poput Biokova ili Velebita s jednom od najpoznatijih endemskih biljaka - velebitskom degenijom.

Unatoč visokoj vrijednosti prirode u Hrvatskoj mnoge su njezine sastavnice izrazito ugrožene.

Crveni popis ugroženih svojta, koji uključuje kategorije kritično ugroženih (CR), ugroženih (EN) i osjetljivih (VU), među analiziranim biljnim, životinjskim i gljivljim skupinama navodi 1119 ugroženih svojta.

U nedjelju, 22. svibnja, na Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Međunarodnom desetljeću biološke raznolikosti, u zagrebačkom parku Maksimiru održat će se Akcijski dan, s bogatim edukativnim programom o važnosti očuvanja i održivog korištenja biološke raznolikosti. Organizatori događanja su časopis Geo u suradnji s Ministarstvom kulture, Državnim zavodom za zaštitu prirode, Javnom ustanovom "Maksimir" i Udrugom "Profesor Baltazar". Akcijski dan namijenjen je svima, a ponajprije djeci. Bogatstvo biološke raznolikosti u Hrvatskoj te uzroci ugroženosti pojedinih vrsta, kao i važnost njihova očuvanja bit će predstavljeni na informativnim štandovima organizatora i udruga koje se bave očuvanjem prirode. Kako bi zainteresiranima približili bogatstvo različitih vrsta u Zagrebu, više od dvadeset stručnjaka vodit će edukativne ture koje će uključivati upoznavanje ptica, vodozemaca i gmazova, šišmiša, mrava, paukova, biljnih vrsta...

Na maloj pozornici kod ulaza u Maksimir samo za ovaj dan bit će "sagrađen" Baltazar-grad.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙