FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni dan muzeja 18. svibnja

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Međunarodni dan muzeja koji se svake godine obilježava 18. svibnja ove će godine obraditi temu "Muzeji i sjećanje/Predmeti pričaju svoju priču", najavili su iz Muzejsko-dokumentacijskog centra (MDC), organizatora akcije.

Ovogodišnje obilježavanje ukazuje na ulogu muzeja u očuvanju sjećanja i priča kao integralnog dijela kulturne baštine. Muzeji koji o njoj skrbe kako tvrde organizatori, doprinose očuvanju individualnog i kolektivnog sjećanja, a time i povijesti zajednice u kojoj djeluje.

Koliko god da je krhka materijalna pojavnost pojedinih muzejskih predmeta, nematerijalnost sjećanja još je osjetljivija kategorija, pa se stoga danas, usporedno s posvješćivanjem važnosti i naravi ove osebujne baštine povećava skrb o njenoj zaštiti. Tome doprinose suvremene tehnologije koje omogućavaju nove pristupe zaštiti zbirki i dokumenata kao i njihovoj obradi, napominju iz MDC-a.

Ovom prigodom mnogi su muzeji pokrenuli akciju oživljavanju sjećanja vezanih za neki događaj ili osobu, ukazujući na usvojene identitetske slike, ali i na vrijednosti koje su na granici zaborava.

Hrvatski muzeji dali su svoj doprinos i prezentaciji afričke kulture, koju je ove godine svjetska muzejska zajednica pokrenula kao zasebnu temu, želeći ukazati na doprinos afričkog kontinenta kulturnoj baštini čovječanstva.

Obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i ove se godine odazvalo više od stotinu muzeja i galerija te po prvi put i značajan broj zbirki. Na taj će se način predstaviti bogatstvo i raznolikost baštine o kojoj skrbe, a naglasak su stavili na brojne primjere osobnih dokumenta prošlosti utkanih u kolektivno sjećanje naše generacije, ističu iz Muzejsko-dokumentacijskog centra.

(Hina) xpp/xta yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙