FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionica o doprinosu velebitskog ekosustava ekonomskom razvoju

Autor: mbuj
KRASNO/ZAGREB, 5. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska ima jedan od najvažnijih prirodnih kapitala u regiji, bez kojeg je održivi ekonomski rast nezamisliv, a koji joj pruža mogućnost da ponudom usluga koje pružaju njezina zaštićena područja zauzme jedno od vodećih mjesta u regiji, rečeno je danas na regionalnoj radionici "Doprinos ekosustava NP Sjeverni Velebit i PP Velebit ekonomskom razvoju i pravednoj raspodjeli" u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Na radionici koju je u Krasnom organizirao WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature), izradit će se studija pod nazivom "Doprinos ekosustava NP Sjeverni Velebit i PP Velebit ekonomskom razvoju i pravednoj raspodjeli", priopćio je WWF.

Dodaje kako je namjera informirati donositelje odluka i poslovne subjekte o ekonomskim rizicima i potencijalnim dobitima u sektorskoj proizvodnji, koja ovisi o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava, a ujedno ih tim aktivnostima i mijenja. Studija bi trebala poslužiti nadležnom ministarstvu i ostalim dionicima kao pomoćni alat u vrednovanju usluga ekosustava, te kako bi se one ugradile u ekonomsko planiranje, ulaganja i politike na razini sektora, navodi WWF u Hrvatskoj koji taj projekt provodi u suradnji s Ministarstvom kulture, Državnim zavodom za zaštitu prirode, te Javnim ustanovama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit.

Stella Šatalić iz WWF-a pojasnila je kako će se "studijom procijeniti mogući ekonomski doprinos ekosustava velebitskih zaštićenih područja, u odnosu na postojeće financiranje zaštićenih područja u Hrvatskoj". "Želja nam je da preporuke koje će se donijeti u studiji ubrzaju pomak s uobičajenog modela razvoja, koji najčešće zanemaruje trošak zaštite prirode, na novi model koji prepoznaje vrijednost usluga koje nam pružaju zdravi, potpuno funkcionalni ekosustavi i zaštićena područja", istaknula je Šatalić. Naglasila je kako je Hrvatska prva u regiji koja će imati takvu studiju.

Ocijenila je kako zaštićena područja, kao što su na Velebitu, imaju višestruke povezane učinke. Doprinose ekonomskom razvoju Ličko-senjske županije a i cijele Hrvatske, kroz aktivnosti različitih sektora kao što su poljoprivreda, ribarstvo, šumarstvo, turizam i vodno gospodarstvo. Studija će povezati različite usluge ekosustava zaštićenih područja s proizvodnjom i upravljanjem pojedinih sektora.

Slična, ali regionalna studija pod nazivom "Važnost biološke raznolikosti i ekosustava za ekonomski rast i pravednu raspodjelu dobiti u Latinskoj Americi i na Karipskom otočju" dovršena je u veljači ove godine, a izradio ju je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Ta studija pokazuje da je ekonomska dobit od dobro upravljanih ekosustava na zaštićenim područjima mnogostruka, stoji u priopćenju WWF-a.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙