FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bleiburg: počela središnja komemoracija

Autor: dmak
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - U Bleiburgu se održava središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta, a službeni dio započeo je na bleiburškom polju obraćanjem predstavnika Počasnog bleiburškog voda Krešimira Miletića uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog katoličkog radija.

Miletić je istaknuo kako je bleiburška tragedija hrvatski narod dovela na rub biološke opstojnosti, a prije 20 godina to je pokušano i srpskom agresijom.

"Upravljačka elita u velikom je dijelu naslijeđena iz bivšeg jugoslavenskog razdoblja, stoga je nastavila pljačkati hrvatski narod", rekao je Miletić

Predstavnik hrvatskog naroda iz BiH Božo Ljubić istaknuo je da je bleiburška tragedija najveća nakon drugog svjetskog rata, te dodao da u Hrvatskoj postoje zaštitnici živućih zločinaca.

Također se očekuje obraćanje izaslanika Hrvatskog sabora Andrije Hebranga. Potom je predviđena molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti koju će izreći imam u Gunji Idriz Bešić. Misu u 12,30 sati predvodit će biskup Nikola Kekić, a za 13,45 sati predviđeno je polaganje vijenaca.

U sklopu komemoracije bit će otkrivena i blagoslovljena brončana bista vlč. Vilima Cecelje, jednog od najzaslužnijih pojedinaca za uspostavljanje i održavanje komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju. Bistu je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi iz Zagreba, a izlivena je u ljevaonici Ujević u Zagrebu. Bistu će svečano otkriti predsjednik Počasnog bleiburškog voda Ilija Abramović i ravnatelj hrvatske inozemne pastve fra Josip Bebić koji će ju i blagosloviti.

Saborsko izaslanstvo na čelu s izaslanikom Andrijom Hebrangom sudjelovat će također na središnjoj komemoraciji i položiti vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Na mjesnom groblju u Unterloibachu (Austrija) kod hrvatskog groba održana je molitva odakle su hodočasnici krenuli prema središnjoj komemoraciji na bleiburško polje.

(Hina) xdm/xnpav ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙