FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela izrada operativnog programa "Okoliš i energetika"

Autor: mbuj
ZAGREB, 9. svibnja 2011. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas kako je počela izrada operativnog programa radnog naziva "Okoliš i energetika" (OPOE) za 2013., kojim se predviđaju načini i uvjeti korištenja fondova EU-a (Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj) radi provedbe kohezijske politike u zaštiti okoliša u Hrvatskoj.

Ministarstvo navodi kako za prvo razdoblje korištenja strukturnih i kohezijskog fonda, uzimajući u obzir obveze iz procesa pridruživanja EU i visinu ulaganja potrebnih za usklađivanja sa zahtjevima iz EU-ova zakonodavstva, Hrvatska planira predložiti sektore gospodarenja otpadom i upravljanja vodama kao prioritetne za financiranje. Dodaje kako će prednost za financiranje imati projekti s većim stupnjem pripremljenosti. Uz ta dva sektora koji se financiraju i iz pretpristupnog programa IPA, predlažu se i sektori zaštite prirode, kakvoće zraka i energetike, navodi ministarstvo.

Kako bi se omogućio strateški izbor prioriteta, nadležna državna tijela 2009. zatražila su od svih resornih institucija, tijela državne uprave te županijskih, gradskih i općinskih vlasti i komunalnih tvrtaka da dostave podatke o potencijalnim projektima s kratkim opisom te statusom pripremljenosti, dodaje se.

Na temelju tih podataka sastavljena je indikativna lista projekata za "Okoliš i energetiku", navodi se i napominje kako je važno da popis projekata nije konačan, već se ovisno o strateškom opravdanju, usklađenosti s odabranim prioritetima i stupnju spremnosti još mogu uključiti i projekti s pripremljenom dokumentacijom.

Opći je strateški cilj "Okoliša i energetike" unaprijediti okolišnu i energetsku infrastrukturu za održiv razvoj te okoliš, tako da pridonese razvoju infrastrukture za gospodarenje otpadom, infrastrukture u vodnom sektoru, sustava za praćenje kakvoće zraka, unaprjeđenju zaštite prirode i očuvanju biološke raznolikosti te razvoju energetske infrastrukture, napose održiva iskorištavanja energije i energetske učinkovitosti, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙