FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada grada Rijeke za životno djelo akademiku Petru Strčiću

Autor: hsup
RIJEKA,28. travnja 2011.(Hina) - Nagrada grada Rijeka za životno djelo ove će godine biti dodijeljena akademiku Petru Strčiću za cjelokupan doprinos unaprjeđenju i promicanju znanosti te istraživanju povijesti toga grada i zapadne Hrvatske, odlučilo je danas riječko Gradsko vijeće.

U obrazloženju stoji da velika znanstvena produkcija nastala u 50 godina profesionalnoga znanstvenog rada te širina i raznolikost problematike kojom se taj znanstvenik bavi stavljaju akademika Strčića među naše najistaknutije znanstvenike - povjesničare. Primarna okupiranost istraživanjem povijesti Rijeke i riječkoga područja, kvarnerskih otoka i Istre te o tom objavljeni radovi identificiraju ga kao povjesničara upravo tog prostora, navodi se.

Predlagatelji nagrade su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Povijesno društvo "Rijeka", fra Emanuel Hoško, Rodoslovno društvo "Bartol Zmajić" iz Rijeke i Povijesna udruga otoka Krka.

Za tu odluku glasovalo je 30 vjećnika, a protiv je bio Danko Švorinić iz Liste za Rijeku, koji je rekao da je Strčić deset godina posvetio borbi protiv simbola Rijeke, koji su poslije prihvaćeni, da ima arhaičan pristup povijesti i da iz gradskoga i županijskog proračuna stalno dobiva novac, a o troškovima nije podnio cjelovita izvješća.

Ostali vijećnici, posebice vijećnici iz SDP-a i HSS-a, koji su Švorinićeve riječi nazvali "skandaloznim" i neprimjerenim, nisu se složili s predstavnikom Liste za Rijeku.

Ostale odluke o nagradama i plaketama donesene su jednoglasno.

Godišnje nagrade grada Rijeke dobili su Saša Ostojić, Bruno Grbac, Pavao Komadina, Davor Štimac, Damir Orlić, Zoran Žmirić, Rajka Jurdana-Šepić, Samir Barač i Tonči Grabušić. Dobitnici Zlatne plakete "Grba grada Rijeke" su Makedonsko kulturno društvo "Ilinden", Dom učenika "Sušak", Vladimir Gašparović – Gašo, Planinarsko društvo "Kamenjak", Željko Miljanić i Tehnički fakultet u Rijeci.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙