FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje bez smjernica

Autor: scvi
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - U nedostatku vijesti i zbivanja u domaćem gospodarstvu, na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje mirno trgovanje, bez jasnih smjernica.

Svih 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,09 posto, na 2.210 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,22 posto, na 1.228 bodova.

Redovni promet dionicama premašio je 16 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego prethodnoga dana.

Već uobičajeno, najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,02 posto, na 257,94 kune.

Nešto veći prometi, iznad dva milijuna kuna, ostvareni su i dionicama Dom holdinga i Podravke. Pritom je dionica Dom Holdinga poskupjela 7,65 posto, a Podravke 0,63 posto.

U građevinskom sektoru, cijene dionica uglavnom su padale. Tako je dionica Ingre, sa 1,2 milijuna kuna prometa, pojeftinila čak 5,80 posto, na 11,53 kune. Dionici Dalekovoda cijena je pala za 2,77 posto, na 230 kuna.

„I dalje nema važnijih vijesti i zbivanja u domaćem gospodarstvu koje bi mogle pomaknuti tržište u jednom ili drugom smjeru, tako da i danas očekujem stagnaciju indeksa uz minimalni obujam trgovanja“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, fokus investitora bit će na uobičajeno najlikvidnijim izdanjima.

Na svjetskim burzama, pak, vlada pozitivno raspoloženje. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, treći dan zaredom, zahvaljujući preuzimanjima na korporativnoj sceni i dobrim makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje svjetskog gospodarstva.

I na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su porasle, ponajviše zahvaljujući stabilizaciji cijena sirovina.

„Svjetske burze u fazi su stabilizacije nakon prošlotjedne oštre korekcije naniže, izazvane padom cijena sirovina. Cijene sirovina sada se oporavljaju, što ohrabruje investitore u dionice. No, dionička tržišta su na prijelomnoj točki, nakon dugotrajnog uzleta cijena dionica. Tek će idući dani pokazati može li se održati uzlazni trend ili je ipak riječ o kratkoj fazi pozitivne korekcije uoči izraženijeg pada cijena dionica“, ocjenjuje Bošković.

Kako dodaje, tržišne sudionike ponešto zabrinjavaju neki pokazatelji koji ukazuju na usporavanje zamaha globalnog gospodarskog oporavka, a u lipnju predstoji i završetak programa kvantitativnog monetarnog popuštanja u SAD-u.

„Dnevne tehničke slike najvažnijih svjetskih indeksa pokazuju da tržišta imaju potporu za ove razine, pa i za daljnji rast. No, tjedni grafovi već ukazuju na prekupljenost dioničkih tržišta“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙