FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nad tržištem se skupljaju olujni oblaci

Autor: neba
NEW YORK, 16. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje napeto trgovanje jer sve više fond menadžera smatra da oštar pad cijena nafte i sirovina predstavlja signal za povlačenje iz rizičnijih sektora tržišta kapitala.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks oslabio 0,3 posto, na 12.595 bodova, dok je S&P 500 pao 0,2 posto, na 1.337 bodova. Nasdaq indeks ostao je gotovo nepromijenjen na 2.828 bodova.

Pad vodećih indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše je posljedica oštrog pada cijena nafte i sirovina, zbog čega su se pod pritiskom našle dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

Ulagači su se stoga okrenuli defanzivnim sektorima, kao što su uslužni i sektor zdravstvene njege.

Zahvaljujući gotovo neprestanom rastu od kolovoza prošle godine, cijene dionica dosegnule su najviše razine u tri godine, no posljednji makroekonomski podaci sugeriraju da se rast američkog gospodarstva usporava, što je izazvalo nesigurnost na tržištu.

„Mnogi ulagači postali su previše samouvjereni. Čini mi se da su očekivanja na tržištu prilično visoka“, kaže Ken Fisher, osnivač fonda Fisher Investments.

Tezu o usporavanju rasta najvećeg svjetskog gospodarstva ovoga će tjedna potvrditi ili opovrgnuti izvješća o industrijskoj proizvodnji u regijama New Yorka i Philadelphije.

No, neki analitičari smatraju da ima još prostora za rast cijena dionica prije njihove korekcije na niže. Pritom se pozivaju na to da je većina kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, u prvom tromjesečju ostvarila bolje rezultate nego što se očekivalo.

Ovoga će tjedna kvartalna poslovna izvješća objaviti nekoliko najvećih američkih trgovačkih lanaca: Wal-Mart, Home Depot, Lowe's, Abercrombie & Fitch… O njihovim rezultatima ovisi hoće li S&P indeks trgovačkog sektora dodatno porasti ili pasti s najviše razine u povijesti.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna tržišta sirovina. Dugotrajan uspon cijena sirovina završen je proteklih tjedana oštrim padom cijena nafte i metala. Nakon što je u travnju dosegnula najviše razine u dvije i pol godine, cijena 'crnog zlata' potonula je u posljednja dva tjedna 15 posto, dok se cijena srebra strmoglavila čak 30 posto.

Dvije su teze zašto cijene sirovina padaju. Prema prvoj, program Feda za otkup 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica povećao je likvidnost na financijskim tržištima i omogućio ulagačima preusmjeravanje sredstava na tržišta sirovina i dionica, što je dovelo do napuhavanja cijena na tim tržištima, a ti baloni sada počinju pucati.

Prema drugoj tezi, pad cijena sirovina posljedica je naznaka slabljenja rasta gospodarstava. U fokusu je cijena bakra, koja dobro pretkazuje situaciju u gospodarstvu, s obzirom na široku uporabu tog metala u industriji. A cijena bakra pala je na najnižu razinu u pet mjeseci.

Zbog toga su pod pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru. S&P indeks energetskog sektora pao je u posljednjih sedam tjedana 7,8 posto.

S druge strane, cijene dionica u sektoru zdravstvene njege rastu već sedam tjedana zaredom. S&P indeks tog defanzivnog sektora ojačao je od početka ove godine 14,9 posto, što je najveći rast među 10 sektora S&P-a.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙