FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta pogođena padom cijena sirovina

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica u četvrtak su oslabila, pri čemu su najveći gubitnici bile rudarske i naftne kompanije, zbog pada cijena sirovina povezanog s nesigurnostima u vezi rastom potražnje i sa snažnijim dolarom.

Indeks Londonske burze Ftse pao je 1,08 posto, na 5.911 bodova. Frankfurtski DAX bio je na gubitku 1,33 posto i iznosio 7.395 bodova, dok se pariški CAC spustio 1,38 posto i iznosio je 4.002 boda.

Rudarski sektor potonuo je tri posto zbog klizanja cijena bakra na najniže razine u pet mjeseci pod utjecajem bojazni u vezi s potražnjom iz Kine i slabijeg dolara. Zlato i srebro također su osjetno pojeftinili.

Proizvođači nafte i plina, poput kompanija BP, Royal Dutch Shella i Totala, bilježili su nižu vrijednosti dionica u rasponu od 1,9 do 2,3 posto, nakon što je cijena sirove nafte na britanskom tržištu pala nadomak 110 dolara za barel.

Naftna tržišta pritisnula je snižena procjena Međunarodna agencije za energiju (IEA) rastu potražnje u ovoj godini, i to zbog postojano visokih cijena nafte ali i nižih prognoza rasta razvijenih gospodarstava.

Rastuća zabrinutost zbog brzine gospodarskog oporavka temeljem slabijih podataka iz SAD-a i Kine prigušila je apetit ulagača za rizičnom imovinom, poput dionica, a dodatno su ga pritisnule bojazni u vezi s inflacijom i pooštravanjem monetarne politike.

Objave razočaravajućih poslovnih rezultata pritisnule su pak nekoliko osiguravatelja. Vrijednost dionice nizozemskog Aegona potonula je 5,4 posto nakon dok je njemački Allianz izgubio na vrijednosti 2,4 posto.

Na Tokijskoj burzi je indeks Nikkei pao 1,5 posto na 9.716 bodova.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙