FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasprodaje rizične imovine pritisnule europska tržišta

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. svibnja 2011. (Hina) - Europska tržišta dionica pritisnule su u ponedjeljak rasprodaje imovine koju ulagači smatraju rizičnom budući da su ih preplašile informacije o promjeni uvjeta vraćanja grčkog duga koje su ponovno usmjerile pozornost na probleme u rubnim članicama eurozone.

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je 0,6 posto, na 5.941 bod. Frankfurtski DAX bio je na gubitku 1,02 posto i iznosio 7.415 bodova, dok je pariški CAC pao jedan posto, kliznuvši na 4.017 bodova.

Tržišta su na početku novog radnog tjedna uznemirila izvješća o primjeni uvjeta povrata grčkog duga. Nakon tajnog sastanka vodećih financijskih dužnosnika u Luxembourgu u petak navečer predsjedatelj vijeća ministara financija članica eurozone Jean-Claude Juncker izjavio je da je postignut konsenzus da Grčka treba novi plan.

"To može izazvati poremećaje na tržištu u kratkoročnoj perspektivi jer se čini sve vjerojatnijim da ćemo svjedočiti još jednom prilagodbenom paketu za Grčku", kazao je Klaus Wiener iz Generali Investmentsa.

Te su vijesti najteže pogodile dionice financijskih tvrtki, koje su u prosjeku oslabile 1,5 posto. Pritom je Bank of Ireland bila u minusu 3,7 posto a National Bank of Greece 3,3 posto.

Stručnjaci očekuju snažne oscilacije na tržištima u predstojećim danima, s obzirom na probleme u dugovima pritisnutim članicam eurozone, te na političke napetosti u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, koje ulagače tjeraju na oprez.

"Očekujem oscilacije na tržištu, ali sve dok je dinamika globalnog rasta zdrava i kompanije zarađuju, što će možda i biti tako budući da je sezona rezultata u prvom tromjesečju dobra, bilježit ćemo apetit za dionice", zaljučuje Wiener.

Na Tokijskoj burzi indeks Nikkei pao je 0,66 posto na 9.794 bodova.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙