FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dobre vijesti s tržišta rada prekinule pad cijena

Autor: neba
NEW YORK, 7. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, nakon četiri dana neprestanog poniranja, jer su iznenađujuće dobri podaci s američkog tržišta rada ublažili strahovanja da bi cijene dionica mogle pasti isto tako oštro kao i cijene sirovina.

Dow Jones indeks ojačao je 54 boda, ili 0,43 posto, na 12.638 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 posto, na 1.340 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 2.827 bodova.

Ulagače su jučer ohrabrili podaci da je u travnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 244.000, što je znatno više od očekivanja i treći mjesec zaredom kako se otvara više od 200.000 novih radnih mjesta.

Kako je pritom u privatnom sektor otvoreno 268.000 novih radnih mjesta, najviše od veljače 2006. godine, što ukazuje na snagu gospodarstva, ulagače nije pokolebao ni rast stope nezaposlenosti s 8,8 na 9 posto.

„Ti su podaci ugodno iznenadili jer pokazuju da je tržište i dalje u fazi rasta, premda su drugi makroekonomski podaci posljednjih dana bili slabiji od očekivanja“, kaže Nick Kalivas, analitičar u tvrtki MF Global.

Nakon oštrog pada cijena sirovina u četvrtak, pri čemu je vrijednost nafte potonula za više od 9 posto, što je djelomice posljedica strahovanja od slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnje, ulagači su se plašili da bi slična sudbina mogla zadesiti i tržište kapitala.

„Tržište dionica pokušava stati na noge nakon četiri dana poniranja cijena. Vijesti iz kompanija prilično su snažne, pa dionice ipak djeluju atraktivnije vrednovane nego sirovine“, kaže Kalivas.

Zahvaljujući dobrim vijestima s tržišta rada, u prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja vodeći su indeksi bili u plusu više od 1 posto, no ti su dobici splasnuli nakon što je njemački magazin Spiegel objavio izvješće da bi Grčka mogla izaći iz eurozone.

Premda je to kasnije demantirano, izvješće je ipak podsjetilo ulagače da dužnička kriza u eurozoni još uvijek nije sasvim riješena.

„Ulagači se još dobro sjećaju da je izbijanje grčke krize lani izazvalo oštar pad cijena dionica i sirovina, te uzdrmalo tržište valuta“, kaže Kalivas.

Da su ulagači i dalje vrlo nesigurni, unatoč dobrim podacima s tržišta rada, pokazuje i to što je VIX indeks Čikaške burze opcija i jučer porastao, i to za 1,1 posto, na 18,40 bodova.

U cijelom prošlom tjednu taj 'indeks straha' skočio je 24,7 posto, što je njegov najveći tjedni skok u godinu dana. To pokazuje da su ulagači spremni plaćati više kako bi zaštitili svoje portfelje od daljnjeg pada cijena dionica.

Obujam trgovanja ponovno je bio iznadprosječan. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 8,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,7 milijardi.

Pritom je odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 2 naprema 1.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks oslabio je 1,3 posto, dok je S&P 500 izgubio 1,7, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,96 posto, na 5.976 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,56 posto, na 7.492 boda, a pariški CAC 1,33 posto, na 4.058 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙