FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 19. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

OPATIJA - Vode su naše blago, narodno i opće dobro, stoga je nužno da nam zaštita voda bude ekološki i politički prioritet, kazao je danas u Opatiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović u prigodi otvorenja pete hrvatske konferencije o vodama. S tim u vezi, nastavio je Josipović, svima nama u Hrvatskoj trebalo bi biti jasno da je naš vitalni nacionalni interes očuvanje suvereniteta nad vodnim resursima. Izvorišta vode i vlasništvo nad vodno-komunalnom infrastrukturom ne smiju biti na prodaju i moraju ostati u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave jer je to jedini način da budućim naraštajima ostavimo ono što smo mi naslijedili, a svojoj zemlji omogućimo siguran razvoj, naglasio je. Predsjednik Ivo Josipović kazao je to u početku 5. hrvatske konferencije o vodama na kojoj će do 21. svibnja sudjelovati oko 300 domaćih i inozemnih znanstvenika i stručnjaka. Na konferenciji pod nazivom "Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena" raspravljat će se o stanju voda u vezi s novim uvjetima izazvanim klimatskim promjenama, a najavljeni su i prijedlozi rješenja o vodoopskrbi, zaštiti od poplava, natapanju te postizanju ekološkog stanja voda po europskim normama. Josipović je kazao da voda jest strateški resurs 21. stoljeća, da slana voda tvori 70 a slatka voda samo tri posto zemljine površine te da je vjerojatno i to razlog što neki govore da će "sutra litra vode biti skuplja od litre nafte".

ZAGREB - Ministarstvo financija donijelo je Pravilnik o načinu vođenja evidencija donacija i troškova za financiranje izborne promidžbe i redovnog financijskog poslovanja političkih stranaka, međutim, propustilo je propisati obvezu detaljnog prikazivanja troškova oglašavanja tijekom izborne kampanje, ističe se u današnjem priopćenju GONG-a. Navode kako pravilnik odnosno obrasci za izvještavanje ne navode obvezu posebnog i detaljnog navođenja iznosa, vrsta i trajanja troškova oglašavanja. U GONG-u smatraju da je bilo potrebno navesti posebnu stavku "troškovi oglašavanja" te podstavke poput troškova oglašavanja na televizijama, radiju, tisku, internetu uz trajanje u satima, minutama i sekundama po vrsti i nazivu medija, tj. broju pojavljivanja. Također drže da je trebalo navesti i troškove vanjskog oglašavanja – billboardi, citylightovi, plakati i ostali načini vanjskog oglašavanja kroz količinu zakupa, trajanje i cijenu. "S obzirom da Zakon propisuje obvezu političkih stranaka i nezavisnih lista i kandidata da objave kao donaciju i iznos ostvarenog popusta za medijsko oglašavanje izborne promidžbe, propustilo se u obrascima navesti posebne stavke iznosa popusta po vrsti medija/oglašavanja i trajanju oglašavanja", ističe u priopćenju izvršni direktor Gonga Dragan Zelić.

ZAGREB - Zbog nedolaska oporbe, ali i činjenice da ni vladajući nisu osigurali kvorum, saborski Odbor za Ustav danas je odgodio sjednicu na kojoj je trebao raspraviti vladin prijedlog da se pristupi promjenama Ustava kako bi Sabor Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji podigao na razinu ustavnoga zakona. Iako je predsjednik Odbora Vladimir Šeks više od pola sata čekao okupljanje kvoruma kako bi započeo sjednicu, to se nije dogodilo, pa je sjednicu odgodio za sutra u 9 sati. Prije toga rekao je da je SDP najavio bojkot sjednice Odbora za Ustav, kao što je, inače, prije dva tjedna napravio kada se o vladinom prijedlogu trebao očitovati Odbor za ratne veterane. Vlada je sa svoje sjednice 21. travnja donijela odluku o tome da se pristupi promjeni Ustava, kojom bi prava hrvatskih branitelja bila uređena ustavnim zakonom, a premijerka Jadranka Kosor tada je izrazila uvjerenje da će takvu odluku Sabor prihvatiti, s obzirom da je riječ o ustavnoj kategoriji odluke za čije je donošenje potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika. No, iz SDP-a su tada najavili da neće podržati taj prijedlog, a ostvare li tu najavu tu odluku Sabor neće moći donijeti.

ZAGREB - Saborski odbor za obranu prihvatio je danas godišnje izvješće ministra obrane Davora Božinovića o spremnosti obrambenog sustava, provedbi kadrovske politike i stanju u oružanim snagama za 2010., izvješće o ukupnu stanju u oružanim snagama te o stanju u međunarodnim mirovnim misijama od srpnja do prosinca 2010. Funkcioniranje obrambenog sustava zbog smanjena proračuna usporeno je, ustvrdio je Božinović i dodao, pak, kako je ukupno stanje oružanih snaga takvo da one mogu odgovoriti postavljenim zadaćama u zemlji i inozemstvu. Ocijenio je i kako se Hrvatska „nalazi u okružju u kojem se još teži punoj stabilizaciji“. Prošle godine obrambeni je sustav nastojao dosegnuti i održati razinu spremnosti za provedbu misija i zadaća. Izgradnji stabilnosti i sigurnosti Hrvatska pridonosi sudjelovanjem u 11 UN-ovih, NATO-ovih i EU-ovih operacija s prosječno 430 pripadnika u rotaciji, kazao je Božinović, dodavši kako se visoka profesionalnost, spremnost i uvježbanost dokazuju svakodnevnim izvršenjem najsloženijih zadaća u svijetu. Kao članica NATO-a sudjelovali smo, kako je podsjetio, u izradi novoga strateškog koncepta koji odražava i hrvatska gledišta, osobito kad je riječ o jačanju načela zajedničke obrane.

ZAGREB - Predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski uputio je u ime Odbora upute svećenicima i vjernicima za sudjelovanje na slavljima s Papom. Odbor potiče i poziva sve vjernike koji žele sudjelovati na slavljima s Papom da se prijave svojim svećenicima kako bi od njih dobili besplatne ulaznice za ulazak na prostor slavlja, a svećenici će dobiti dovoljno ulaznica, tako da će ih moći podijeliti svima koji se – makar i posljednji dan – jave za sudjelovanje na misnom slavlju na hipodromu. Vezano uz prijave mladih za molitveno bdjenje na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu 4. lipnja, dosad se mnogo mladih javilo za to slavlje tako da će Trg bana Jelačića biti popunjen mladim vjernicima. Budući da ima još znatan broj onih koji žele sudjelovati, mogu doći na trg pred zagrebačkom katedralom. Ondje će biti postavljen video zid i razglas, tako da će svi vjernici u svemu sudjelovati kao i na Trgu bana Jelačića, a nakon bdjenja Papa će u papamobilu proći Kaptolom pa će ga svi ondje okupljeni moći vidjeti i izbliza. Za sudjelovanje na bdjenju na trgu pred katedralom nisu potrebne ulaznice i mogu doći svi koji žele moliti sa Svetim Ocem.

ZAGREB - Prijedlozi novih zakona o visokom obrazovanju, znanosti i sveučilištima ponovno su bili glavna tema rasprave akademske zajednice - danas se na Sveučilištu u Zagrebu održala tribina u organizaciji Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo" i Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, u središtu zanimanja koje je bila autonomija sveučilišta. Tribina je okupila brojne predstavnike visokog školstva, a svoj nedolazak ispričali su ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs i ravnatelj Uprave za visoko obrazovanje Vito Turšić. Ne postoji apsolutna autonomija u kojoj sveučilište djeluje neovisno o volji društvene zajednice, neka su ograničenja, primjerice ona uvjetovana financiranjem, uvijek nametnuta, rekao je Neven Budak s Filozofskog fakulteta. Ustvrdio je da mora postojiti odgovornost prema onima koji ulažu u sveučilišta, ali da bi autonomija bila sputana kad bi se studijski programi i istraživanja podredili isključivo "narudžbama" investitora, tržištu ili politici. Budak rješenje vidi u dogovoru akademske zajednice i onih koji je financiraju te dijalogu kojega, ocijenio je, sada nema. Taj će dogovor ograničiti autonomiju, ali ju mora sačuvati u mjeri u kojoj jamči opstanak slobode istraživanja, dodao je. Po njegovim riječima, posebnu pozornost treba dati slobodi poučavanja i autonomiji unutarnjeg organiziranja, u čemu su ključne odgovornost sveučilišta prema kvaliteti nastave i svrhovitosti istraživanja te odgovornost države za osiguranje znanstvene i nastavne kreativnosti.

SPLIT - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti „Akademska solidarnost“ na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu najavio za sutra prosvjed ispred svučilišne knjižnice te zatražio ostavku ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa zbog prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju te sveučilištima, s kojim se „Akademska solidarnost" ne slaže. „Sindikat 'Akademska solidarnost' traži potpuno odbacivanje paketa tih zakona, ostavku ministra Fuchsa i širu javnu raspravu o reformama u visokom obrazovanju“, izjavili su na konferenciji za novinare članovi splitske podružnice sindikata „Akademska solidarnost“ Marita Brčić i Dragan Markovina. Oni su objasnili kako će se sutrašnji prosvjed ispred sveučilišne knjižnice u Splitu održati uoči sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se raspravljati o predloženim zakonima, kojoj će, po njihovim riječima, nazočiti i ministar Fuchs.„Dolazak ministra Fuchsa na sutrašnju sjednicu senata splitskog sveučilišta, na dan kad će se taj senat očitovati o Fuchsovim zakonima, pokušaj je izravna utjecaja na autonomiju sveučilišta i političke instrumentalizacije znanosti i visokog obrazovanja“, rekla je Brčić. Brčić tvrdi da sindikat „Akademska solidarnost“ ima pouzdane obavijesti da će se minsitar prije sjednice sastati u sveučilišnoj knjižnici s upravom sveučilišta i rektorom Ivanom Pavićem te će se vjerojatno pokušati dogovoriti kako uvjeriti članove senata, koji se ne slažu s predloženim zakonima, da ih prihvate.

ZAGREB - Branitelji koji su na središnjem zagrebačkom trgu štrajkali glađu zbog haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, prekinuli su danas svoju prosvjednu akciju nakon 31 dana bez hrane. "To je bila želja generala Gotovine koji nam je poslao poruku preko svoje supruge i kuma Željka Dilbera te zamolio ljude da se vrate domovima", izjavio je za Hinu jedan od branitelja Miro Moro. Dodao je kako prekid nije rezultat bilo kakvih političkih utjecaja jer su branitelji bili spremni nastaviti sa štrajkom do daljnjega, no prekinuli su ga na izričitu želju generala Gotovine. Tijekom 31 dana, u štrajku je na Trgu bana Josipa Jelačića sudjelovalo 15-ak branitelja koji su se suočili i sa zdravstvenim problemima, a danas su štrajk prekinula posljednja petorica. Branitelji su tim činom tražili prekid suradnje s Haaškim sudom i povlačenje zahtijeva za ulazak u EU, ukidanje abolicije, kako su naveli, za 20.000 dokazanih srpskih terorista, puštanje na slobodu hrvatskih generala i branitelja iz stranih i domaćih zatvora te da se hrvatsku državu i interese hrvatskog naroda stavi na prvo mjesto.

ZAGREB - Saborski klub HDZ-a podupro je danas prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, koje pravo je lani uzdignuto na ustavnu kategoriju, no SDP mu je uskratio potporu, ocjenjujući da neće osigurati ostvarenje tog prava, već suprotno šutnju administracije, a nakon žestokih replika SDP-ovci su napustili sabornicu . Zakonske izmjene donesene su krajem 2010., no Ustavni sud ih je ukinuo jer nisu donesene potrebnom natpolovičnom većinom kakvu iziskuje organski zakon, pa ih je vlada ponovno uputila u proceduru. Izmjenama se, među ostalim, proširuje krug tijela javnih vlasti koje su dužne na zahtjev dostupnom učiniti traženu informaciju, a predviđa se i osnivanje Agencije za zaštitu osobnih podataka kao neovisno tijelo koje obavlja nadzor nad provedbom zakona te odlučuje u drugostupanjskom postupku o svim žalbama. Suzana Bilić Vardić (HDZ) naglasila je da zakonske izmjene poboljšavaju institut prava na pristup informacija kao najbolji mogući nadzor tijela javne vlasti. Uvjerenja je i da će spomenuta agencija kao neovisno tijelo učinkovito provoditi nadzor nad ostvarivanjem tog prava, te da će nova zakonska rješenja ispraviti uočene nedostatke u primjeni zakona, posebno što se tiče dugotrajnosti postupka, neujednačene prakse i zloporabe prava. Nenad Stazić (SDP) tvrdi da se zakon ni nakon ovih izmjena neće provoditi. "Ako vlada i dalje odluči da neće dati neku informaciju, to će provesti u djelo spretnom kombinacijom prešućivanja rokova, šutnjom administracije i pozivanjem na tajnost", rekao je.

ZAGREB - Prva konferencija o novim medijima pod nazivom "Cyber Conference", koja se bavila utjecajem novih medija u Hrvatskoj s naglaskom na internetske portale i društvene mreže, održana je danas na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, u organizaciji studenata 3. godine novinarstva smjer "Novi mediji" i u suradnji s Institutom za nove medije i e-demokraciju. Sudionici konferencije, predstavnici novih medija, govorili su o razvoju portala i njihovoj važnosti i ulozi u društvu, zakonskoj regulativi, preuzimanju i prepisivanju tuđih sadržaja i vijesti, aferama koje su potresale svijet i drugim aktualnim medijskim temama. goran Šikić s Monitor.hr-a osvrnuo se na zakonsku regulativu vezanu za portale, napominjući kako se u donošenju tih propisa nisu konzultirali ljudi koji imaju iskustva i znanja u tom poslu. Boris Burić s Nove tv, govorio je o njihovom portalu Dnevnik.hr, kazavši kako taj novinarski dio radi 20 ljudi te da je za tu kuću portal bitan. "Približava se dan kada će računalo biti televizija", istaknuo je Burić. Komentirajući problem prepisivanja sadržaja i zaobilaženje autorskih prava, Nebojša Grbačić (Plan B, Jasno&Glasno) misli kako bi se toj raširenoj praksi moglo stati na kraj naplatom web sadržaja. No, dodao je, to bi bilo teško jer smo navikli da je na internetu sve besplatno.

OSIJEK - Programom IPA CBC (Instrument pretpristupne pomoći - prekogranična suradnja) Hrvatska - Mađarska za razdoblje od 2007. do 2013. odobren je projekt "De-mine" vrijedan 3,5 milijuna eura za razminiranje područja uz hrvatsko-mađarsku granicu, izvijestili su na današnjem sastanku osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje. Nositelji zajedničkoga hrvatsko-mađarskog projekta su Hrvatski centar za razminiranje i policijska uprava mađarske županije Baranje, a odnosi se na razminiranje granice u području Baranje s jedne i druge strane. Na Osječko-baranjsku županiju, gdje će se razminiranje obavljati u općini Dražu u Baranji koja graniči s Mađarskom odnosi se 1,8 milijuna eura, rekao je Miljenko Vahtarić, zamjenik ravnatelja HCR-a. Ukupna površina na koju se odnosi razminiranje iznosi 1,6 milijuna četvornih metara, a radovi bi trebali početi potkraj ove godine, kad se potpišu svi potrebni dokumenti, kazao je. Osječko-baranjska jedna je od minski najonečišćenijih županija u Hrvatskoj. Do sada je od minsko-eksplozivnih sredstava stradalo 215 osoba, od kojih 38 smrtno.

ZAGREB - Upravni odbor krovne europske jazz asocijacije Europe Jazz Network (EJN) odobrio je i potvrdio punopravno članstvo udruzi Liburnia Jazz, čime je postala prva hrvatska udruga koja je punopravni član te prestižne organizacije, izvijestila je danas ta udruga. Europe Jazz Network (EJN) je krovna europska zajednica producenata, promotora i srodnih organizacija specijaliziranih za područje kreativne i improvizirane glazbe, te suvremenog jazza. U članstvu EJN-a je 78 organizacija iz 24 zemlje, među ostalim, okuplja festivale, udruge, klubove, nezavisne producente i nacionalne organizacije. Cilj asocijacije jest da podupire identitet i raznolikost jazz glazbe u Europi, te osvješćuje javnost o toj vitalnoj grani glazbe kao kulturalne i obrazovne snage suvremenog društva. Njezina misija je poticaj, promocija i potpora razvoju kreativne improvizirane glazbe na europskoj sceni te stvaranje i omogućavanje susreta i komunikacije između umjetnika, organizatora i publike.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙