FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: najavljen prosvjed ispred sveučilišne knjižnice

Autor: pgas
SPLIT, 19. svibnja 2011. (Hina) - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti „Akademska solidarnost“ na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu najavio za sutra prosvjed ispred svučilišne knjižnice te zatražio ostavku ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa zbog prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju te sveučilištima, s kojim se „Akademska solidarnost" ne slaže.

„Sindikat 'Akademska solidarnost' traži potpuno odbacivanje paketa tih zakona, ostavku ministra Fuchsa i širu javnu raspravu o reformama u visokom obrazovanju“, izjavili su na konferenciji za novinare članovi splitske podružnice sindikata „Akademska solidarnost“ Marita Brčić i Dragan Markovina.

Oni su objasnili kako će se sutrašnji prosvjed ispred sveučilišne knjižnice u Splitu održati uoči sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se raspravljati o predloženim zakonima, kojoj će, po njihovim riječima, nazočiti i ministar Fuchs.

„Dolazak ministra Fuchsa na sutrašnju sjednicu senata splitskog sveučilišta, na dan kad će se taj senat očitovati o Fuchsovim zakonima, pokušaj je izravna utjecaja na autonomiju sveučilišta i političke instrumentalizacije znanosti i visokog obrazovanja“, rekla je Brčić.

Brčić tvrdi da sindikat „Akademska solidarnost“ ima pouzdane obavijesti da će se minsitar prije sjednice sastati u sveučilišnoj knjižnici s upravom sveučilišta i rektorom Ivanom Pavićem te će se vjerojatno pokušati dogovoriti kako uvjeriti članove senata, koji se ne slažu s predloženim zakonima, da ih prihvate.

Dragan Markovina je optužio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i predsjednika Vilima Ribića da, kako je rekao, surađuje s vladom, što je, drži Markovina, sramotno.

Na novinarske upite Brčić i Markovina su odgovorili kako se predloženim zakonima ukida autonomija sveučilišta, a visoko obrazovanje podvrgava „zakonima tržišta" te tako otvara prostor privatnom sektoru, a ujedno po novim prijedlozima ukidanja školarina i uvođenja upisnina višestruko financijski opterećuje buduće studente“.

„Uvođenjem programskih ugovora, po tim zakonima, vlada drži u šaci rektora i sve zaposlenike na fakultetima, tako da će oni od vlade dobiti novac na temelju tih ugovora, ali isključivo za istraživanja koja vlada smatra nacionalnim interesom“, ustvrdila je Brčić.

(Hina) xpgas ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙