FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. obljetnica prosvjeda ispred Banovine

Autor: pgas
SPLIT, 6. svibnja 2011. (Hina) - Podizanjem hrvatske zastave na jarbol ispred zgrade Banovine, danas je u Splitu obilježena 20. obljetnica prosvjeda na tome mjestu, gdje se 6. svibnja 1991. okupilo mnoštvo nezadovoljnika i prosvjedovalo protiv tadašnje JNA, čije je zapovjedništvo Vojno-pomorske oblasti bilo smješteno u toj zgradi.

Dragovoljac Domovinskog rata Ivica Balić, koji je prije 20 godina na tome mjestu skinuo jugoslavensku zastavu i na jarbolu istaknuo hrvatski barjak, i danas je uz intoniranje "Lijepe naše" na jarbol podigao hrvatsku zastavu. Prosvjede je prije 20 godina potaknula Hrvatska udruga sindikata (HUS), koja 6. svibnja slavi kao svoj dan. Hrvatska se zastava u spomen na prosvjede 6. svibnja 1991. tradicionalno podizala u proteklih 19 godina, a ove godine je u povodu tog događaja objavljena monografija "Banovina '91." i prvi je put organiziran okrugli stol o toj temi.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević u govoru je oštro kritizirao "državni vrh" jer se, ustvrdio je, nitko iz Vlade RH, Sabora i Ureda predsjednika nije odazvao pozivu na današnje obilježavanje 20. obljetnice prosvjeda ispred Banovine. "Oni su ovdje danas trebali doći i osuditi nepravedne i nemoralne haaške presude Hrvatskoj i hrvatskim generalima, i da nam kažu na koji će se način ubuduće upravljati hrvatskim gospodarstvom", rekao je Matijašević.

Pozvao je sve da se odupru Haagu i 'svjetskim hohštaplerima' kao što smo se prije 20 godina oduprli brojnijem i naoružanijem neprijatelju kojeg su, kako je rekao, podupirali 'bjelosvjetski hohštapleri'.

Matijašević je razočaran i što su nestala mnoga poduzeća u Splitsko-dalmatinskoj županiji čiji su radnici prije 20 godina sudjelovali na prosvjedima ispred Banovine te što je u bez posla u tom razdoblju ostalo više od 50.000 ljudi.

Gradonačelnik Splita u vrijeme prosvjeda ispred Banovine Onesin Cvitan istaknuo je podsjećajući na taj događaj kako je to bilo vrijeme ispunjeno neizvjesnošću, strepnjom, ali i nadom. "Stvorili smo hrvatsku državu, ali i 20 godina poslije strepimo za nju", rekao je Cvitan.Ustvrdio je da je pogibiju makedonskog vojnika bivše JNA Saše Gešovskog tijekom prosvjeda izazvao admiral Ljubiša Beara, koji je bio u zgradi Banovine.

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov, koji je tada bio jedan od organizatora prosvjeda, istaknuo je kako bi se u Splitu na tim prosvjedima "dogodila Srebrenica" da su časnici bivše JNA poslušali Ljubišu Bearu, koji je 1995. sudjelovao u zločinu u Srebrenici.

Dragovoljac Ivica Balić, koji je i danas kao i prije 20 godina na jarbol podigao hrvatsku zastavu, rekao je kako je i on zločinac ako su Tuđman i Šušak zločinci te ako su hrvatski vitezovi zločinci. Također je rekao kako je razočaran što ga nitko nije pozvao na svečanost, nego je došao samovoljno. Zamjerio je što nije pozvan i na nedavno predstavljanje monografije "Banovina '91.", objavljene u povodu 20. obljetnice prosvjeda.

Šundov mu je uzvratio da je uvršten u tu monografiju te da se i danas, kao i prije 20 godina, na skup dolazi dragovoljno.

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader rekao je kako "mnogima smeta hrvatska država i žele uništiti uspomenu na njezino stvaranje".

(Hina) xpgas

An unhandled error has occurred. Reload 🗙