FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: najavljeno obilježavanje 20. obljetnice prosvjeda pred Banovinom

Autor: pgas
SPLIT, 29. travnja 2011. (Hina) - Splitski dogradonačelnik Jure Šundov najavio je danas da će se u sklopu proslave blagdana Svetog Dujma i Dana grada Splita obilježiti i 20. godišnjica prosvjeda protiv bivše JNA u znak sjećanja na 6. svibnja 1991., kada je ispred zgrade Banovine, po njegovim riječima, oko 100 građana prosvjedovalo protiv tadašnje jugoslavenske vojske.

"Dvadeseta obljetnica tih prosvjeda obilježit će se izdavanjem posebne fotomonografije koja će podsjećati na taj događaj, a 3. svibnja ove godine organizirat ćemo okrugli stol na kojem će se raspravljati o važnosti tih prosvjeda", rekao je Šundov na konferenciji za novinare. Po njegovim riječima, splitski prosvjedi 6. svibnja 1991. "pravi su početak Domovinskog rata Republike Hrvatske, a taj događaj dosad nije bio tretiran onako kako ga je trebalo tretirati".

"Tog dana jugoslavenska je vojska skinula masku, pokazala svoje pravo lice i tad smo vidjeli što će ta učiniti Hrvatima i Hrvatskoj", rekao je Šundov, dodajući da su prosvjedi 6. svibnja 1991. bili povijesni događaj jer je nakon njih jugoslavenska vojska "pukla po šavovima, a iz nje su otpali svi osim Srba i onih koji su, tko zna zbog kojih razloga, ostali u njoj".

Središnja proslava blagdana Svetog Dujma je 7. svibnja, kada će se na Rivi održati svečana procesija i služiti misa, koju će predvoditi zadarski biskup mons. Želimir Puljić, a navečer će se održati veliki koncert pod nazivom "Sedam bisera Dalmacije za 7. svibnja" na kojem će, kako je najavljeno, nastupiti sedam poznatih pjevača iz Splita i Dalmacije.

Dogradonačelnica Splita Anđelka Visković rekla je kako je ovogodišnja proslava blagdana Svetog Dujma - Sudamije u znaku 100. obljenice Nogometnog kluba Hajduka i 100. obljetnice splitskoga Fotokluba te 10. regate osmeraca pod nazivom "Sveti Duje" na kojoj će se 7. svibnja natjecati veslači iz Splita, Oxforda i Cambridgea. Dodala je kako je za večeras najavljeno otvorenje Svjetske izložbe fotografija (World press photo), što je također dio proslave blagdana Svetog Dujma.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙