FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 8. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da je Hrvatska u najvećoj mjeri postigla sve kriterije za ulazak u Europsku uniju i završetak pregovora i još jednom izrazio uvjerenje da će Hrvatska u lipnju završiti pregovore. Predsjednik smatra da za monitoring nema pravog razloga, no drži da će se vidjeti kako će se pregovori odvijati. Siguran je da se s ratifikacijom neće odugovlačiti iz političkih kalkulacija i ne sumnja u rezultat referenduma čemu, smatra, doprinos trebaju dati političke stranke koje su za EU i vlada. Vjeruje da će postupak ratifikacije biti gotov do kraja 2012. i da će Hrvatska početkom 2013. biti punopravna članica. Komentirajući porast euroskeptika rekao je da postoji razočaranost trajanjem pregovora. "Znamo da su se na Hrvatskoj brusili i neki novi kvalitetniji kriteriji. A bilo je i dnevno političkih događaja koji su jačali euroskepticizam", kazao je i izrazio uvjerenje da će kad građani izađu na referendum prevladati razmišljanje o budućnosti. Predsjednik se složio s guvernerom Željkom Rohatinskim koji je rekao da gospodarski rast treba biti veći. "I ja bih volio da je on veći, procjene variraju između jedan i jedan i pol posto. To nije dovoljno da okrenemo novu stranicu. Naš posao reformi neće biti gotov završetkom pregovora i ulaskom u EU. Nas čekaju vrlo ozbiljni procesi restrukturiranja gospodarstva i društva, no ja sam optimist", kazao je.

SPLIT - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, za jučerašnjeg boravka u Splitu gdje je nazočio središnjoj proslavi Svetog Dujma - zaštitinika grada, u kratkoj izjavi novinarima ocijenio je kako Hrvatska pomalo izlazi iz recesije. "Mislim da mi pomalo izlazimo iz recesije, a krajem ove godine zabilježit ćemo značajan napredak", rekao je Bebić. Osvrćući se na stanje u Splitu Bebić je istaknuo da bez obzira što se dinamika čini usporena "Split ide dalje". "Split je drugi grad u Hrvatskoj i ima velike mogućnosti i sigurno će ostvariti sve što bude imao zacrtano u svojem programu", kazao je Bebić. Gradonačelnik Splita Željko Kerum u svojim javnim istupima više je puta zamjerio državnim tijelima vlasti u Zagrebu da zapostavljaju Split.

ZAGREB - Sindikalni povjerenik u Večernjem listu Anton Filić jučer je izabran za predsjednika Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na izbornoj skupštini s koje je poručeno da se položaj novinara srozava u gotovo svim hrvatskim medijima. Filića je u tajnom glasovanju izabralo 39 izaslanika iz raznih novinskih redakcija, dok je njegova protukandidatkinja Marijana Matković iz Vjesnika dobila 22 glasa. Predsjedničku dužnost Filić je na 23. izbornoj skupštini preuzeo od Gabrijele Galić iz Novog lista koja je na čelu SNH bila od svibnja 2007. Većina rasprave posvećena je zabrinjavajućem radnom i profesionalnom položaju novinara i medijskih radnika u Hrvatskoj te načinima i daljnjim akcijama za prevladavanje toga stanja. Posebno je problematično reguliranje zakonom propisanih prava iz radnog odnosa. Taj se problem najbolje ogledava u podatku da mnogi novinari, posebno u pisanim medijima, rade u tzv. RPO sustavu koji im onemogućava pravo na štrajk te ostale povlastice iz radnog odnosa. No, istaknuto je i da su novinari često poslodavcu pomogli da im umanji prava, prelazeći dobrovoljno u RPO sustav zbog nekoliko tisuća kuna veće neto plaće.

ZAGREB - Projekcijom filma "Kali-juga: mračno doba" jednog od najznačajnijih indijskih redatelja Shyama Benegala sinoć je, uz prisustvo autora filma, u kinu Europa otvoren četvrti Subversive Film Festival. "Dekolonizacija – Nove emancipacijske borbe" krovna je tema programa ovogodišnjeg izdanja Subversive Film Festivala koji će se odvijati do 21. svibnja u kinima Europa i Tuškanac. Iznimno bogat program kao i prijašnjih godina podijeljen je na teorijski te filmski dio, priopćio je organizator. Od 7. do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac filmski segment festivala predstavit će široki spektar estetika otpora tzv. treće kinematografije (indijske i afričke) i četvrte kinematografije (postkolonijalni etnografski film). Pored 70-ak filmskih naslova svih metara i žanrova, filmska škola 4. SFF-a tematizirat će upravo postkolonijalni film, ugošćujući nigerijske i indijske redatelje, te renomirane filmske predavače od Indije do SAD-a. Nakon filmskog programa, od 15. do 21. svibnja u kinu Europa održat će se međunarodna konferencija pod nazivom »Nove emancipacijske borbe« koja će okupiti neka od najvažnijih imena suvremene teorije i radikalne misli: Antonia Negrija, Terryja Eagletona, Zygmunta Baumana, Istvana Meszarosa, Davida Harveyja, Gayatri Spivak, Slavoja Žižeka, Samira Amina.

SPLIT - Na Akademskoj donatorskoj večeri organiziranoj sinoć na splitskom Ekonomskom fakultetu prikupljeno je oko 100 tisuća kuna, a ta će sredstva biti namijenjena stipendiranju sportaša koji studiraju, izvijestio je na kraju skupa rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić. Po njegovim riječima to nije veliki novac, ali je on zadovoljan jer je riječ o prvoj takvoj akciji. "Nije nam cilj samo prikupiti novac, već i širiti svijest o potrebi pomaganja sportašima-studentima", kazao je rektor Pavić. Ova Akademska donatorska večera, kojoj su nazočili poznati sportaši te uglednici javnog života organizirana je pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor, te uz pismenu podršku predsjednikia Republike Ive Josipovića. Predsjednica Nacionalnog vijeća za sport i izaslanica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Danira Bilić je kazala kako te dvije sportske organizacije poduzimaju niz mjera potrebnih za stvaranje uvjeta za studiranje sportaša kako bi se razvijala njihova i akademska i sportska karijera. Spomenula je kako HHO provodi program pod nazivom "Karijera poslije karijere" kojim se sportašima omogućava stjecanje znanja i vještina potrebnih za posao po završetku sportske karijere.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙