FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: predstavljena monografija "Banovina '91"

Autor: pgas
SPLIT, 3. svibnja 2011. (Hina) - Predstavljanjem monografije „Banovina '91“ i okruglim stolom večeras je u Splitu obilježena 20. godišnjica prosvjeda od 6. svibnja 1991. ispred zgrade Banovine u kojoj je tada bila smješteno zapovjedništvo Vojno-pomorske oblasti bivše JNA.

Svi govornici su u svojim raspravama istaknuli kako je prosvjed od prije 20 gdina ispred Banovine bio povijesni događaj koji je spriječio „komadanje Hrvatske“. U monografiji je na 300 stranica objavljeno mnoštvo tekstova i fotografija o prosvjedima ispred Banovine prije 20 godina.

Tadašnji gradonačelnik Onesin Cvitan kazao je kako su u monografiji objavljeni tekstovi s prostora bivše Jugoslavije, podijeljeni u tri vrste: oni koji su s naklonošću govorili o prosvjedima ispred Banovine, oni koji su informativni i oni koji su oštro napadali te prosvjede i zauzimali se za održanje Jugoslavije.

Cvitan, koji je u vrijeme prosvjeda i pregovarao sa zapovjednicima vojno-pomorske oblasti u Banovini, rekao je kako admiral tadašnje JNA Mile Kandić ipak nije upotrijebio silu protiv civila prosvjednika i tako nije proveo scenarij za koji se zauzimao admiral Ljubiša Beara koji je nekoliko godina poslije (1995.) počinio pokolj u Srebrenici.

Cvitan je pozvao da o događajima kao što su bili prosvjedi ispred Banovine treba više govoriti i pisati nego je to do sada činjeno, jer najnovija zbivanja pokazuju da nam se šutnja obija o glavu.

Sadašnji splitski dogradonačelnik Jure Šundov, jedan od organizatora prosvjeda ispred Banovine prije 20 godina, večeras je istaknuo kako će taj prosvjed biti „zlatnim slovima ispisan u hrvatskoj povijesti“.

Publicist i novinar Josip Jović je upozorio kako Hrvatska dobiveni oružani rat „gubi psihološkim i političkim sredstvima, a haaška presuda hrvatskim generalima (Gotovini i Markaču) samo je segment tog rata“.

„Hrvati su skloni zaboravu te je monografija 'Banovina '91' prilog nezaboravu i istini“, kazao je Jović. Pritom je podsjetio kako je za nedavne proslave 100. obljetnice Hajduka u počasnoj loži na Poljudu sjedio bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar koji se prije 20 godina, u vrijeme prosvjeda ispred Banovine, kazao je Jović, protivio u Vijeću sigiurnosti UN-a da se Hrvatskoj odobri naoružavanje, a po svijetu je govorio da su za rat „svi jednako krivi“.

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić (sudionik prosvjeda ispred Banovine) i publicist Joško Čelan su istaknuli da je donedavni glavni urednik Slobodne Dalmacije Zoran Krželj o prosvjedima prije 20 godina pisao u beogradskoj „Borbi“ protiveći se prosvjedu. „Valjda je zbog takva pisanja poslije nagrađen funkcijom glavnog urednika Slobodne Dalmacije“, rekao je Šegvić.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙