FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA traži od proizvođača nafte da zaštite gospodarstvo od visokih cijena

Autor: vmom
PARIZ, 19. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u četvrtak je pozvala proizvođače nafte da poduzmu korake kako bi zaštitili svjetsko gospodarstvo od visokih cijena, izrazivši zadovoljstvo obećanjima o povećanju proizvodnje, kazale su članice te agencije u priopćenju s redovnog sastanka upravnog odbora.

Riječ je o neuobičajenom potezu IEA-e, koja inače nema običaj komentirati politiku naftnih proizvođača.

"Upravni odbor poziva proizvođače da poduzmu korake kako bi spriječili negativne posljedice po globalno gospodarstvo koje bi mogle proizaći iz daljnjeg zaoštravanja odnosa ponude i potražnje, te pozdravlja obećanja da će povećati opskrbu", kazale su članice u priopćenju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije mijenjala službenu ciljanu proizvodnju iako su cijene nafte poskočile iznad 120 dolara za barel. Takvu je politiku obrazlagala tvrdnjom o dostatnoj opskrbi. Kako navodi u posljednjem mjesečnom izvješću od 11. svibnja, oštar pad cijena 5. i 6. svibnja nije previše iznenadio članica. Okupit će se 8. lipnja na redovnom sastanku u Beču.

IEA je ustvrdila da su se cijene nafte zadržale na visokim razinama unatoč gotovo 10-postotnoj korekciji naniže u odnosu na početak mjeseca.

Kao razloge tomu navode temeljne odnose ponude i potražnje, geopolitičku nesigurnost i očekivanja glede budućnosti.

"Upravni odbor IEA iskazao je ozbiljnu zabrinutost zbog učestalih naznaka da rast cijena nafte od rujna pogađa gospodarski oporavak", stoji u priopćenju.

S obzirom na sezonsko povećanje globalne potražnje u razdoblju od svibnja do kolovoza, članice IEA ukazuju na jasnu i hitnu potrebu za dodatnim isporukama rafinerijama.

U IEA-i isto tako ističu da su spremni surađivati s proizvođačima, kao i sa zemljama potrošačima, koje nisu njegove članice.

"U tom konstruktivnom duhu, spremni smo razmotriti primjenu svih instrumenata koji stoje na raspolaganju zemljama-članicama IEA-e", dodaje se u priopćenju s dvodnevnog redovnog sastanka upravnog odbora.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙