FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski rast i slabiji dolar podigli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 13. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima više od jednog dolara, poduprte snažnim rastom njemačkog i francuskog gospdoarstva koji je ujedno ojačao euro prema dolaru.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u lipnju porasle su na američkom tržištu 1,73 dolara na 100,70 dolara, da bi se naknadno stabilizirale na 100,20 dolara. Na londonskom su se tržištu stabilizirale na 114,30 dolara, nakon što su nakratko kliznule na 112,26 dolara.

Cijene na tržištima energenata snažno osciliraju proteklih tjedan dana jer ulagači procjenjuju izglede globalnog rasta i rizik od prekida opskrbe s Bliskog istoka.

Podaci o rastu eurozone u prvom tromjesečju ohrabrili su ulagače da se vrate na tržište nafte, gdje su cijene u proteklih tjedan dana pale više od 20 dolara, da bi se u međuvremenu ipak blago oporavile. Gospodarstvo eurozone poraslo je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je poraslo po stopi od 0,3 posto.

Podaci o rastu poduprli su euro i pritisnuli dolar koji se često kreće obrnuto od nafte, budući da su cijene mnogih energenata na međunarodnim tržištima iskazane u američkoj valuti. Pad vrijednosti dolara jača kupovnu moć imatelja drugih valuta, potičući potražnju.

"Vrlo zdravi podaci iz eurozone dali su jutros potporu nafti i euru“, zaključio je Robert Montefusco iz londonskog Sucden Financiala.

Analitičari očekuju da će tržište nafte i idući tjedan biti kolebljivo, dijelom zbog dolara na koji će utjecati neizvjesnost oko rasta u SAD-u i europskim gospodarstvima.

Ulagače brine i da bi kineska borba protiv inflacije mogla početi nagrizati potražnju u tom azijskom divu. U čevrtak je kineska središnja banka povisila je razinu obveznih pričuva za poslovne banke za pola postotnog boda.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,20 dolara, što znači da je bila 4,15 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙