FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoke cijene nafte usporavaju potražnju - IEA

Autor: mpuk
ŠANGAJ, 20. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte naštetile su potražnji u vodećim potrošačima Kini i Sjedinjenim Državama, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) treba povećati proizvodnju oko lipnja kako bi zauzdala daljnji rast cijena, kazao je u srijedu izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Zadržavanje cijena u visini najmanje 100 dolara za barel tijekom ostatka 2011. izazvat će kolaps potražnje nalik onome iz 2008., kazao je čelnik IEA-a Nobuo Tanaka u razgovoru za Reuters. Tada je pala potražnja za gorivom budući da se svjetsko gospodarstvo borilo s posljedicama globalne financijske krize.

"Svjetsko gospodarstvo ima vremenski odmak od šest mjeseci da u potpunosti pokaže kakav je utjecaj visokih cijena nafte. No, ako one ostanu na sadašnjoj razini, posljedice će biti loše", rekao je.

IEA je već upozorila da bi visoke cijene nafte mogle usporiti globalni gospodarski rast, što bi zauzvrat usporilo rast potražnje za gorivom. Tanaka je ovih dana kazao da su znakovi usporavanja potražnje "alarmantni".

Cijene nafte porasle su ove godine na najvišu razinu od 2008., kada su preskočile 147 dolara za barel. Na tržištu u Londonu cijena barela sirove nafte dosegnula je početkom travnja razinu od 127 dolara, a na američkom tržištu porasla iznad 113 dolara temeljem zabrinutosti zbog nemira na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Tržišta nafte zasad su dobro opskrbljena, no OPEC bi trebao povećati proizvodnju u lipnju ili srpnju nakon što se u europskim rafinerijama ponovno pokrene proizvodnja nakon sezonskog održavanja te nakon što u Japanu počne obnova od prošlomjesečnog razornog potresa i tsunamija, rekao je Tanaka.

OPEC će se idući put sastati u lipnju kako bi razgovarao o politici proizvodnje, no dosad nije poduzeo nikakvu koordiniranu akciju kako bi povećao opskrbu s ciljem snižavanja cijene.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙