FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah za potražnju pritisnuo cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 12. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila procjenu o rastu potražnje u ovoj godini, potpirivši bojazni da visoka razina cijena počinje nagrizati potražnju.

Cijene barela sirove nafte pale su na londonskom tržištu 68 centi na 111,89 dolara. U srijedu sunovratile su se pet dolara, zaključivši trgovinu na 112,57 dolara. Na američkom su tržištu cijene bile manje 1,05 dolara, spustivši se na 97,16 dolara za barel, nakon što su u srijedu također potonule više od pet dolara, na 98,21 dolara.

Tržište su u srijedu potresli najnoviji tjedni podaci iz Sjedinjenih Država, koji su neočekivano pokazali rast zaliha benzina za 1,3 milijuna barela u prošlom tjednu. Porasle su i zalihe sirove nafte, i to za 3,8 milijuna barela.

Izvješće je potaknulo strah da visoke cijene nafte počinju nagrizati potražnju u najvećem svjetskom potrošaču a takvo je raspoloženje u četvrtak dodatno potpirila IEA, koja je snizila prognozu o rastu potražnje u tekućoj godini, s 1,43 milijuna barela dnevno na 1,3 miljuna barela dnevno.

"Nedvojbeno smo uočili usporavanje rasta potražnje u odnosu na prošlogodišnju razinu a najviše je koncentrirano na ono područje gdje je utjecaj na cijene najizravniji, a riječ je o cijenama benzina u Sjevernoj Americi", tumači David Fyfe iz IEA-ina odjela za naftnu industriju i tržišta.

U IEA-i također upozoravaju da će Amerikanci izgubiti volju za vožnjom na početku ljetne sezone, s obzirom na razinu cijena benzina nadomak četiri dolara za galon.

"Gledano iz perspektive odnosa ponude i potražnje, cijene nafte i dalje su previsoke i daleko od primjerenih", zaključuje Ken Hasegawa iz japanske brokerske kuće Newedge.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 111,35 dolara, što znači da je bila 13 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙