FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak dionica i slabiji dolar poduprli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 20. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu u srijedu je porasla nadomak 123 dolara, potaknuta oporavkom tržišta dionica i slabijim dolarom.

Cijena barela sirove nafte u Londonu skočila je za 1,62 dolara, na 122,95 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu 1,43 dolara i iznosila je 109,71 dolar.

"Postoje vanjski čimbenici – snažne dionice i slabiji dolar - koji nisu povezani s naftom, ali su odgovorni za današnji rast“, kazao je analitičar Carsten Fritsch iz banke Commerzbank.

Zbog oporavka dionica ulagači su također manje zazirali od rizika, što je pružilo potporu cijenama roba.

Cijene nafte će vjerojatno ostati u tom rasponu u smanjenoj trgovini uoči uskršnjih blagdana, smatraju analitičari.

"Mislim da će cijene ostati u uskom rasponu između 120 i 123 dolara po barelu i ne očekuje se da će izaći iz tog raspona uoči uskrsnog vikenda", dodao je Fritsch.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Nobuo Tanaka u najnovijem je upozorenju o utjecaju snažnih cijena nafte na potražnju istaknuo da su visoke cijene prigušile potražnju velikih potrošača poput Kine i Sjedinjenih Država.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) treba povećati proizvodnju u lipnju ili srpnju kako bi prigušila daljnji rast cijena, kazao je Tanaka. Dodao je da bi u slučaju da cijene sirove nafte ostanu na razini od najmanje 100 dolara za barel tijekom ostatka 2011. godine, tržište moglo doživjeti kolaps potražnje sličan onome iz 2008.

Podaci Američkog naftnog instituta (API) objavljeni u utorak pokazali su neočekivani pad američkih zaliha benzina za 1,8 milijuna barela, a destilata za 3,4 milijuna barela u prošlom tjednu, što je pomoglo ublažiti strahove od nagrizanja potražnje.

Američka vlada objavit će svoje tjedne podatke o zalihama tijekom dana.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 116 dolara što znači da je bila 1,37 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙