FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dobri kineski pokazatelji podupiru rast

Autor: scvi
NEW YORK, 10. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi porasli zahvaljujući podacima o kineskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni koji ukazuju na snažnu globalnu potražnju.

Terminski Dow Jones indeks ojačao je 46 bodova, a Nasdaq indeks 13,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na dobitku 6,6 bodova, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Kina je u travnju ostvarila trgovinski višak od 11,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz je dosegnuo rekordnih 155,7 milijardi dolara, što je gotovo 30 posto više nego u travnju prošle godine.

„Podaci o kineskoj vanjskoj trgovini govore mi da razvijena i gospodarstva u razvoju rastu. U svjetskom gospodarstvu i nadalje jačaju aktivnosti“, ističe Paul Mendelsohn, investicijski strateg pri Windham Financial Servicesu.

Ipak, on upozorava da bi dužnička kriza u eurozoni mogla pritisnuti tečaj eura prema dolaru, a to bi moglo sniziti cijene roba i preusmjeriti ulagačke aktivnosti prema defenzivnim sektorima na američkom tržištu dionica, poput dionica proizvođača potrošne robe i zdravstvene skrbi.

Od poslovnih vijesti, pozornost investitora moglo bi privući da bi Microsoft uskoro potpisuje sporazum o kupnji dobavljača usluga internetskih glasovnih i video poziva Skype Technologies u visini 8,5 milijardi dolara, uključujući i njegov dug.

Nove smjernice investitorima će stići od makroekonomskih pokazatelja. Danas se čekaju podaci o zalihama u američkoj maloprodaji, o prometu u robnim kućama, kao i uvozne i izvozne cijene u travnju.

Na europskim su burzama cijene dionica danas su porasle, jer su popustile zabrinutosti investitora oko grčke dužničke krize. Londonski FTSE indeks skočio je 1,26 posto, na 6.017 bodova, frankfurtski DAX 1,46 posto, na 7.518 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 4.064 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙