FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi sugeriraju blagi uspon cijena

Autor: scvi
NEW YORK, 6. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u plusu, sugerirajući oporavak cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu nakon četiri dana gubitaka, no investitori su na oprezu uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti.

Terminski Dow Jones indeks u 13,00 sati bio je u plusu 25 bodova, a tehnološki Nasdaq 8,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na dobitku 3,7 bodova, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Tržišni su sudionici na oprezu uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u proteklome mjesecu. Ekonomisti procjenjuju daje broj novootvorenih radnih mjesta u američkom gospodarstvu u travnju dosegnuo 186.000, nakon ožujskih 216.000.

Jučer objavljeni neočekivani skok broja novih nezaposlenih Amerikanaca u proteklome tjednu za 43.000 ojačao je zabrinutosti investitora da bi današnje izvješće o zaposlenosti moglo razočarati.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći dionice proizvođača sirovina, jer je cijena sirove nafte na njujorškom tržištu danas pala za novih 5 dolara, nakon jučerašnjeg pada za 9 dolara. Trenutno terminska cijena sirove nafte stoji 98,33 dolara. Oštro su nastavile padati i cijene dionica kovina.

Ispuhivanje mjehura na tržištima sirovina ima i svoju dobru stranu, ističu analitičari. Naime, sa padom cijena sirovina slabe i inflatorni pritisci, pa će središnje banke u svijetu imati manje razloga za zaoštravanje monetarnih politika.

Na europskim burzama najvažniji indeksi različito se kreću, dok investitori iščekuju najnovije podatke s američkog tržišta rada.

Londonski Ftse indeks spustio se 0,29 posto, na 5.902 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,58 posto, na 7.420 boda, a pariški CAC 0,3 posto, na 4.016 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙