FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica dosegnule najviše razine u gotovo tri godine

Autor: neba
NEW YORK, 27. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile na najviše razine u gotovo tri godine, što se zahvaljuje odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija, ali i rastu povjerenja potrošača.

Dow Jones indeks ojačao je 115 bodova, ili 0,93 posto, na 12.595 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,90 posto, na 1.347 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 2.847 bodova.

Za S&P 500 i Dow Jones indeks to su najviše razine od lipnja 2008., a za Nasdaq indeks od listopada 2007. godine.

Jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, gotovo 2 posto, ojačao industrijski sektor, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

Cijena dionice 3M-a porasla je oko 2 posto jer je ta kompanija izvijestila o 16-postotnom rastu dobiti u proteklom tromjesečju i povećala procjene poslovanja za cijelu godinu.

Dionica Forda poskupila je, pak, 1 posto, nakon što je taj proizvođač automobila u prvom tromjesečju ostvario najveću dobit još od 1998. godine.

Snažno je, 11 posto, skočila i cijena dionice Delta Air Linesa jer je taj zrakoplovni prijevoznik izvijestio o manjem kvartalnom gubitku nego što se očekivalo.

„Multinacionalne kompanije objavljuju jako dobre brojke i najavljuju dobra vremena. Očito je da raste potražnja u svjetskom gospodarstvu, što pozitivno utječe na tržište kapitala“, kaže Joseph Benanti, direktor u tvrtki Roseblatt Securities.

No, nisu oduševile baš sve kompanije. Cijena dionice Coca-Cole pala je 1,2 posto, nakon što je taj proizvođač gaziranih pića izvijestio o manjim prihodima nego što se očekivalo, zbog podbačaja prodaje u Japanu.

Nakon objave poslovnih izvješća, jučer su pale i cijene dionica U.S. Steela, Netflixa i Amazon.coma.

Ipak, većina kompanija ostvarila je u prvom tromjesečju bolje rezultate nego što se očekivalo. Dosad je izvješća objavilo otprilike 180 kompanija čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, pri čemu ih je 76 posto nadmašilo očekivanja.

Ulagače je jučer oraspoložilo i izvješće Conference Boarda o rastu povjerenja potrošača u SAD-u u travnju. Zbog toga su ublažene bojazni da bi visoke cijene nafte mogle naštetiti potrošnji.

Unatoč osjetnom rastu cijena dionica, ulagači su oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 7,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,7 milijardi.

Oprez ulagača posljedica je početka dvodnevne sjednice čelnika američke središnje banke. Analitičari očekuju da će Fed ostaviti ključne kamate nepromijenjene na rekordno niskim razinama, te ostati pri odluci da u lipnju okonča plan o kupnji 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,85 posto, na 6.069 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,84 posto, na 7.356 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 4.045 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙