FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan prema dolar uoči Trichetove konferencije za novinstvo

Autor: gvla
LONDON, 5. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u četvrtak stabilizirao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta u opreznom trgovanju uoči konferencije za novinstvo predsjednika Europske središnje banke (ECB), budući da ulagači očekuju signal o novom podizanju kamatnjaka u lipnju.

Euro je prema dolaru ostao nepromijenjen na 1,4827 dolara. Prema jenu je potonuo više od jedan posto, na 117,98 jena, najnižu razinu u više od dva tjedna.

Dolar je također potonuo prema japanskoj valuti, i to na 79,57 jena, najnižu razinu od intervencije članica G7.

Europska jedinstvena valuta nije reagirala na očekivanu ECB-ovu odluku o zadržavanju kamatnjaka u eurozoni na važećoj razini od 1,25 posto, a tržište sada iščekuje novinsku konferenciju ECB-ovog čelnika Jean-Claudea Tricheta.

Trgovci žele znati hoće li Trichet upotrijebiti izraz "izrazito budnog" praćenja cjenovnih pritisaka kako bi signalizirao vjerojatno opetovano podizanje kamatnjaka u lipnju, nakon njihova prošlomjesečnog podizanja za četvrtinu postotnog boda.

"Vjerujemo da će Trichet danas biti suzdržan, što bi rezultiralo inicijalnim padom eura, ali smatramo da neće biti negativnih posljedica u srednjemu roku", ocjenjuje valutni strateg Lloydsa Adrian Schmidt.

Jen je pak dobio poticaja za rast u povlačenju ulagača iz rizičnije imovine, što je potaknulo strah od moguće nove intervencije japanske središnje banke na valutnim tržištima u slučaju nastavljenog oštrog rasta japanske valute.

Dolar je tako kliznuo ispod ključne razine od 80 jena, zabilježivši najnižu vrijednost prema japanskoj valuti od koordinirane intervencije skupine vodećih industrijskih zemalja svijeta G7 nakon japanskog potresa u ožujku, kojom se nastojalo spriječiti naglo jačanje jena prema zelenoj novčanici.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙