FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na novim najvišim višemjesečnim razinama uoči odluke ECB-a

Autor: gvla
LONDON, 6. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu poskočio na međunarodnim tržištima valuta na najvišu razinu prema dolaru u više od godine dana uoči očekivanog povećanja kamatnih stopa u eurozoni dok očekivanja da će Bank of Japan zaostajati s pooštravanjem monetarne politike pritišću jen.

Euro je prema dolaru ojačao na čak 1,4317 dolara, najvišu razinu od siječnja 2010. Kasnije se povukao na 1,4293 dolara, u plusu 0,5 posto u odnosu na dan ranije.

Prema jenu je ojačao 0,9 posto, na 121,88 jena, nakon što je prethodno dotaknuo najvišu razinu prema japanskoj valuti u 11 mjeseci.

Dolar je prema jenu također ojačao, i to 0,4 posto, te se njime trgovalo po 85,20 jena, nakon što je nakratko dotaknuo najvišu vrijednost prema japanskoj valuti u šest mjeseci.

Pozitivno raspoloženje prema euru povezano je s uvjerenjem na tržištima da će Europska središnja banka (ECB) u četvrtak povisiti svoje kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, te da će u drugom dijelu godine monetarna politika biti i dodatno pooštrena.

"Kretanje eura vezano je uz očekivanja povećanja kamatnih stopa", ocjenjuje strateg tvrtke Tempus Consulting u Washingtonu John Doyle.

Nasuprot tome, jen se našao pod pritiscima očekivanja da će japanska središnja banka zaostajati za drugim središnjim bankama u pooštravanju monetarne politike. Jen se nalazi opasno blizu prekoračenja ključnih razina potpore prema većini valuta, dok je prema australskom dolaru već potonuo na najnižu razinu u dvije i pol godine. Tako se australskim dolarom trgovalo po 88,68 jena, što je njegova najviša vrijednost prema jenu od rujna 2008.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙